Михайло Николич © Цветелина Белутова ПрофилМихайло Николич учи за кратко

...
Михайло Николич © Цветелина Белутова ПрофилМихайло Николич учи за кратко
Коментари Харесай

Строител на дигитализма

Михайло Николич

© Цветелина Белутова Профил

Михайло Николич учи за малко немска лингвистика в Софийския университет, само че от осемгодишен осъзнава, че повече го интересуват компютри и дизайн. Прекъсва и стартира да се занимава с техническа поддръжка, след това с видеомонтаж в малките екрани и за известно време с дизайн за списание " Егоист ". През 2007 година взима сложното, както самият той го дефинира, решение да стане софтуерен шеф и съосновател в цифрова организация, която е основана в София и работи на интернационалния пазар. Оттогава с изключение на с развиването на бизнеса на Athlon се занимава и с редица странични планове в разнообразни сфери. Има компания за мобилни приложения FoveTapps, съорганизатор е на разнообразни културни мероприятия (VR фестивала с присъединяване на лектори от Tribeca Film Fest, създава новаторската платформа, която сплотява изкуство, просвета и технологии в едно - Re:Logia, основава логаритъм за театралната режисура HYSTER, съосновава академията " Технократи ", работи по трансформирането на някогашната Тютюнева фабрика в София. Николич е ръководител на IT комитета на Британско-българската бизнес асоциация, с която ще показва българската IT промишленост пред локални търговски камари в Лондон този месец Компанията

Athlon e основана през 2008 година в София цифрова организация, която работи за интернационалния пазар - най-много в Европа и Северна Америка. Първите три години от съществуването си работи напълно за английски клиенти, а през 2011 година открива и местен офис в Лондон. Служителите на компанията през днешния ден са 75, разпределени сред офисите в София, Лондон, Ню Йорк и Торонто, а най-голямото и само профилирано софтуерно звено е в София с
45-членен екип.

През 2016 година приходите на българското звено " Атлон Ди Пи Ес " са
2.5 млн. лева, като по данни на компанията това е към 25% от общия оборот на световния Athlon. Напоследък компанията работи за огромни корпоративни клиенти с планове в областта на финансите и технологиите. В момента организацията употребява опита и контактите си, с цел да способства за основаването на Resonator - пространство с голям брой лаборатории за споделени нововъведения. Още по тематиката
Юристът, който цялостен живот продава цигари

Владислав Михов, шеф на " Джапан Табако Интернешънъл България "
11 май 2018
Момчил Кюркчиев, Leanplum: Броят на разработчиците ни в София ще надмине този в Сан Франциско

Съоснователят и изпълнителен шеф на мултимилионната платформа за мобилен маркетинг и преподавател на DigitalK 2018
25 апр 2018
Яни Валжавек: Въпрос на време е обичайният финансов пазар да се слее с криптопазара

Съосновател на ICONOMI и преподавател на DigitalK 2018
23 апр 2018 Как стартира Athlon?

- Athlon стартира от София. Това е много значимо да се посочи, тъй като доста хора считат, че е непозната компания, която е отворила офис тук. Двама от сътрудниците ми - Робърт Кенеди и Кирил Апостолов, работеха дружно и аз се причислих. Целта ни беше да обслужваме рекламните организации в Лондон. Може би в България не е напълно ясно какво е цифрова организация - в всеобщия случай са или софтуерни компании, или организации за цифров маркетинг. Започнахме като подизпълнители за лондонски организации и през някои дребни планове изградихме връзки с хората там. От уста на уста събрахме първата си база клиенти. Първите шест години не сме имали самостоятелен екип продажби. Интересното е, че в тази промишленост в Лондон чиновниците постоянно си сменят работата и всякога, когато даден човек, с който сме работили добре, го направеше, той се връщаше да работи още веднъж с нас с новата си компания. Предвид че постоянно сме залагали на партньорства и положителните връзки с хората, както и на качеството, това се оказва добра тактика за бизнес развиване. Имаме един обичан воин, който обиколи два континента и ни докара като клиенти 7-8 организации просто тъй като му харесва да работи с нас.

Как се разви вашият бизнес и като цяло цифровите организации през последните 10 години?

- Ако първоначално изграждахме акции, след това започнахме да се занимаваме с уеб технологии и малко по-сериозни неща. С течение на времето и заради фактори като рецесията, когато рекламните бюджети се свиха, се развихме от подизпълнители на рекламни организации до компания, която предлага цялостни решения и консултантска активност. Дори сега нямаме нито една рекламна организация като клиент, а единствено огромни интернационалните компании от други сфери. Нерядко вършим прототипи на артикули или разработка на артикули. Като цяло това е посоката ни - предложение на тактика, цялостни софтуерни решения, както и акцентираме съществено на дизайн.

Можете ли да дадете образци за ваши планове? По какво работите сега?

- Решенията, които вършим, са най-различни, само че най-вече основани на уеб технологии. Разликата ни с една софтуерна компания е, че не залагаме на подготвени решения - ние търсим най-оптималното и вярно решение на дадени проблеми за клиентите си. В момента като организация за цялостно обслужване в цифровата сфера сме позиционирани по средата сред софтуерните и рекламните организации. Сега имаме един много сложен и доста забавен план. Свързан е с голям набор от данни за спортната промишленост, прилича игра, само че се употребява от треньори и мениджмънта на тимове. Много е богат образно и откъм функционалност. За страдание не мога да споделя повече към този момент, само че това е от вида планове, с които желаеме да се занимаваме и имаме експертиза да вършим.

Има ли от време на време и хардуерни детайли и джаджи в продуктите, които създавате?

- Хардуерът е едва обиден при нас, макар че сме имали такива планове. Когато Resonator е подготвен, мисля, че ще имаме повече такива решения. Иначе гледаме да се оборудваме с забавен хардуeр, който излиза на пазара, с цел да сме в крайник и даже стъпка наред. Даже да използваме джаджите единствено за опити и вътрешни хакатони първоначално.

Как се ръководи конструкция с четири офиса на разнообразни места, като в един план са включени най-малко два, в случай че не и всичките офиси? По какъв брой плана работите редом нормално?

- Обикновено работим върху сред 7 и 10 плана, като всички са разнообразни по дължина и мащаб. Случвало се е и да са 12 и повече. От самото начало работим отдалечено и по тази причина сме привикнали с тази специфичност. За връзка използваме разнообразни софтуери. Останалите ни три офиса са съсредоточени главно върху дизайна и работят непосредствено с клиентите, защото това изисква повече жива интеракция, изключително когато се презентират хрумвания и концепции. В София имаме главно програмисти, инженери и консултанти, като и ние постоянно се включваме отдалечено и от време на време пътуваме за срещи с клиенти. Улеснява ни, че макар часовата разлика на главните ни пазари - Европа и Северна Америка, постоянно се засичаме за три-четири часа и можем да се стиковаме. Иначе имаме изгладени процеси, документи и принадлежности, с които да си предаваме информация, тъй че да улесним връзката сред дизайн и техническите екипи.

По въпроса с " ръководството " мога да кажа, че в софийския офис сме заложили на плоска конструкция от основаването ни. Нямаме приблизително управническо равнище, единствено отговорници по ръководство на планове, и всеки има опция да се развива в разнообразни сфери съгласно ползите си.

По своята същина Athlon е IT компания от ново потомство. Има едно разбиране, че в този бизнес приходите и облагите са доста огромни, а вложенията - дребни. Това важи ли за вас?

- Много постоянно хората виждат цифрите и си споделят " уау ". Истината е, че в нашата сфера към 90% от прихода е действителен разход за заплати. Въпреки че IT промишлеността наподобява забавна и апетитна, всяка компания в нея може да бъде уязвима. Всеки ден е борба за задържане на позицията на пазара. Особено в случай че предлагаш услуги. С подобен разход за заплати всеки месец, в който бизнес дейностите не вървят по проект, може да бъде съдбовен.

Как намирате хората си?

- Повечето са персонални контакти и рекомендации от другари. При нас хората са избрана порода, някои просто виреят при нас и това го усещаме още на интервютата.

По мъчно ли се продават цифрови услуги през днешния ден?

- Не, тъй като потребностите на клиентите се трансформират и към този момент нещата не опират до това да имаш готин уебсайт, а до сложни решения, които са значими за бизнеса, като автоматизация, разбор и работа с данни и прочие

Бизнесът ви зависи доста от клиентите, а те постоянно не са напълно наясно с материята. Как се намира салдото сред това, което желае клиентът, и най-хубавото за него?

- Затова клиентите ни нормално ни търсят и за съвет. Екипът ни е подобен, че имаме доста познания и в никакъв случай нямаме едно шаблонно решение. Винаги започваме през цялото време - какви са потребностите и какво е съответно. Гледаме и какви са потребностите на компанията по-дългосрочно - да вземем за пример, в случай че имат вътрешен екип със познания в избрани технологии, няма да предложим нещо друго. В тази връзка не бих приказвал за баланс - или има професионализъм от - до, или се прави нещо, с цел да се свърши нещо и да се генерират доходи. Понякога има неподозирани ограничавания. Например уеб сайтът на Dow Jones е юридически на Wordpress тъй като единствено тази платформа е предходна през одита им за сигурност - извънредно недобро решение, само че това дава отговор на условията им, провокирани от напълно не-технически причини на мениджмънта.

Името ви в обвързвано с доста марки и планове. Всички тези странични планове виждате като занятие, което ви държи в изобретателна и мисловна форма, или има по-голям проект? Кои са най-интересните сега?

- Със сигурност ме държат нащрек, доста неща узнавам около тях. Но всичко е тясно обвързвано със тактиката на Athlon и е в подтекста на това, което вършим. Мисля, че е потребно да се опитва, да се чупи мирогледът. Това е и разликата сред нас и чисто софтуерните компании, разрешаваме си от време на време лукса на смелите решения. А най-интересни сега са Resonator, " Технократи " и Kombinat, те в действителност са доста свързани между тях и най-много с по-големите цели на Athlon.

Какво са Resonator и Kombinat?

- Resonator е хъб за основаване на споделени нововъведения, който следва да отворим тази година. Това е пространство за образования, проучвания, развойна активност и изпробване. Проектът е стратегическа стъпка за нас, тъй като по този начин ще можем както да създаваме за наши клиенти, по този начин и да се възползваме от техните умения и опит. Това е метод и да отговорим на потребностите на промишлеността - изследваме какви са и създаваме решения по отношение на тях. Ще използваме нашите бизнес канали и контакти да увеличим и цената на външните планове на хора от общността, която пространството ще сътвори. Resonator е значима стъпка за нас, защото малко организации са се осмелили да създадат нещо отвън главната си активност. Някои сътрудници от бизнеса построяват школи за задачите на наемане на личен състав. Ние имаме по-голяма визия - основаване на нови марки, излезли от опити в лабораториите ни, за чието разгръщане ще оказваме помощ интензивно посредством мрежата си от сътрудници, измежду които и други сходни пространства по света.

Kombinat е някогашната тютюнева фабрика в центъра на София, където се обитават Resonator и офиса на Athlon. Развиваме това пространство по-скоро поради идеята и желаеме то да се обособи като място за работа на хора с хрумвания.

Кое е най-трудното решение, което сте вземали в Athlon?

- На персонално равнище ми беше доста мъчно да взема решение да стартира, защото преди този момент бях дизайнер, а внезапно трябваше да превключа към мениджмънт. Не скърбя, защото и сега в работата ми има доста изобретателни неща, а и имам опция да се включвам към разнообразни планове. Нямам мениджърско обучение и всичко, което съм правил, е било плод на възгледите ми. Q&A

Как си почивате с толкоз доста планове?
- Нищо по-различно от всички останали с натоварена работа - с всякакъв спорт. Придвижвам се и в града с колело. Особено вечер, когато покарам или си направя упражненията за час-два, рестартирам и отново съм подготвен за работа.

Коя операционна система предпочитате?
- Това са доста незначителни неща. Бил съм дори и на MacBook с Windows...

Един софтуерен артикул, който ви улеснява всекидневието?
- Банално е, само че Gmail и календарът на Гугъл.

Книга, която бихте предложил?
- Свързани са с човешките взаимоотношения, които считам, че са основата на всеки бизнес. А е цялостно с губеща времето мениджърска литература. Ego Is the Enemy и The Obstacle Is the Way на Райън Холидей, 48 Rules of Power на Робърт Грийн и The The Subtle Art of Not Giving a F*ck на Марк Мансън.
Интервюто взе Александра Козбунарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР