Михал Косински, компютърен психолог от Станфордския университет, предположи, че чатботът

...
Михал Косински, компютърен психолог от Станфордския университет, предположи, че чатботът
Коментари Харесай

Психолог за ChatGPT: като 9-годишно дете е

Михал Косински, компютърен психолог от Станфордския университет, допусна, че чатботът ChatGPT AI на Open AI е в положение да сътвори модел на психическото положение на 9-годишно дете. Резултатите от изследването са оповестени в масива на arXiv.
Теорията на мозъка (ToM) или способността да се приписват ненаблюдаеми психологични положения на другите, е централна за човешките обществени взаимоотношения, връзка, емпатия, съзнание и морал. Екипът на Косински тествал изкуствения разсъдък в това число и с типичен задания за подправени убеждения, необятно употребявани за тестване на ToM при хора, на няколко езикови модела, без никакви образци или авансово образование. 
„ Нашите резултати демонстрират, че моделите на чатбота от преди 2022 година, не демонстрират на практика никаква дарба за решение на ToM задания. Въпреки това версията на GPT-3 (davinci-002) от януари 2022 година реши 70% от дилемите на ToM, което е сравнимо с резултатите на седемгодишно дете. Нещо повече, неговата версия от ноември 2022 година (davinci-003) реши 93% от ToM дилемите, което е сравнимо с резултатите на деветгодишно дете “ - написа Косински.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР