Михаил Такев, министър на вътрешните работи в правителството на Александър

...
Михаил Такев, министър на вътрешните работи в правителството на Александър
Коментари Харесай

Михаил Такев загива в предизборна битка на 24 януари

Михаил Такев, министър на вътрешните работи в държавното управление на Александър Малинов, министър на пътищата и един от водачите на Демократическата партия, умира на 24 януари 1920 година Видният български политик е едвам на 55 година, когато е погубен от анархокомуниста Георги Донски ден преди мощно оспорваните парламентарни избори. Това се случва покрай родната му къща в Пещера.

Донски има някогашен персонален спор с Такев и по това време се намира в града с група крайнолеви екстремисти. Самото ликвидиране е осъществено със съдействието на локалната организация на Българския аграрни национален съюз. Това е третият и за жалост сполучлив опит да бъде премахнат омразният политик и народен представител. След малко укриване Георги Донски се предава на полицията, само че е убит при опит за бягство, преди да приключи правосъдният развой.

Сложен и на моменти спорен е животът на българския политик. На 4 септември 1883 година той постъпва във Военното учебно заведение в София. Сражава се в Сръбско-българската война. Заедно с юнкерите от учебното заведение взе участие в детронирането на княз Александър I Батенберг, за което е разжалван, само че на идната година наказването му е анулирано. По-късно е обвинен за присъединяване в заговора на майор Коста Паница и на 1 юни 1890 година е уволнен от армията.

Михаил Такев приключва право във Франция, след което става юрист. След рухването на държавното управление на Стефан Стамболов се включва в активността на Демократическата партия и е определен за ръководител. Участва и в активността на Македонската организация. През 1897 година против Такев е осъществен атентат, при който умира съпътстващият го негов съпартиец и надарен публицист Алеко Константинов. Извършителите са поданици на пазарджишкото село Радилово, които имат някогашен спор за собствеността на гори и общински мери с общината в Пещера.

По-рано същия ден Михаил Такев и Алеко Константинов вземат участие в честванията на свети Кирил и Методий в Пещера. Късно вечерта двамата потеглят с файтон за Пазарджик, като по пътя стопират за известно време в Радилово. Група локални поданици, отпред с кмета от Народната партия Петър Минков, вземат решение да убият Такев. В землището на прилежащото село Кочагово, което през днешния ден носи името на Алеко Константинов, радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона и убиват Алеко Константинов. По-късно Минков, Салепов и Топалов са наказани на гибел. Присъдата на малолетния Салепов е сменена с 15 години затвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР