Михаил Стефанов е душата на фестивала The Bridge, който раздвижва

...
Михаил Стефанов е душата на фестивала The Bridge, който раздвижва
Коментари Харесай

По-важният мост на Видин

Михаил Стефанов е душата на фестивала The Bridge, който раздвижва Видин през лятото

© Цветелина Белутова Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
4+1 | Английският завладя света, по какъв начин Instagram трансформира живота ни и казусът да имаш прекомерно доста

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
22 авг 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
Видин: Забравеният град

Видин е място с капацитет за бизнес, туризъм и транспортен център. Нищо от това не се употребява
22 мар 2015
Мостът над Дунава не е единственият мост във Видин, който заслужава внимание. В града, който се бори с внезапно намаляващото и застаряващото си население, всяка година има една седмица, в която той внезапно се подмладява. Тази седмица е през юли, когато се организира младежкият фестивал The Bridge ( " Мостът " ).

The Bridge е фестивал за младежи и както споделя основният му уредник Михаил Стефанов, той е необикновен. " Особен е, тъй като всичко, което е за младежи, е изключително ", споделя Стефанов. Тази година бе деветото издание на фестивала, като в него вземат участие 180 деца от цяла България.

Фестивалът е свежа глътка въздух за града. Показателно е, че въпреки във Видин да се сменя към този момент трети кмет, откогато The Bridge съществува, всяка администрация оказва помощ с каквото може на уредниците и начинанието се разраства сполучливо. Нещо повече – броят на участниците всяка година се усилва и напълно скоро уредниците чакат да се сблъскат с казуса, че не всички деца с готовност ще могат да намерят свободно място.

The Bridge е и в контрастност с множеството културни събития във Видин. В огромната си част те са ориентирани към национални танци или попфолк. За подтекст: фестивалът на изкуствата за деца да вземем за пример постоянно се организира единствено седмица след фестивала... на скарата.

Работилници и изкуства

The Bridge се заражда като концепция преди 10 години. " Фестивалът съставлява една седмица, в която младежи спят на палатки на брега на Дунава, всеки от тях си е избрал по една креативна работилница и работи крепко ", споделя Стефанов. Тази година фестивалът се организира сред 15 и 22 юли и имаще 12 работилници в разнообразни посоки – китара, барабани, композиране, изобразяване, илюстрация, архитектура и други. Според Стефанов фестивалът е неповторим освен за региона, само че и за цяла България. " Ние взехме концепцията от един фестивал в Унгария. Когато се върнахме тук, си казахме, че трява да създадем нещо сходно. Обичайно фестивалите за младежи са игри и занимания, до момента в който при нас има интензивна работа, която учи децата. "

В началото The Bridge се провежда от екип от 15 души, който се занимава с изкуство. Интересното е, че уредниците не са от Видин, а от София. Стефанов дружно със свои другари музиканти, художници и поети вземат решение да създадат български фестивал на изкуствата за деца, само че нямат концепция къде да се случи. " Тогава се сетих, че познавам една дама от общината във Видин. Обадих ѝ се, а тя ми сподели да не предлагам концепцията на различен. След три дни имах среща с кмета на Видин ", споделя той. И по този начин от концепция The Bridge се трансформира в действителност. Дори сега няма доста хора от самия град, които да се занимават със същинската част на фестивала – като изключим доброволците, които също се усилват с всяка година.

През първите години е мъчно да се намерят деца. Стефанов, дружно с музикалната си група Good Music Society, взема решение да направи спонтанна маркетингова акция посредством концерт в огромното междучасие във видинско учебно заведение. " Мислехме, че това е доста крепко, само че там никой не слизаше в огромното междучасие. Гледаха ни през прозорците и ни сочеха с пръст. Беше напряко сюрреалистично ", споделя той. Така уредниците схващат, че не знаят доста за манталитета в северозападния завършек на България и би трябвало да спрат да мислят " със софийски способи ".

През първата година се записват към 80 деца от цялата страна. През тази година регистрациите за всички работилници затварят едвам три дни откакто са отворили. Някои работилници – като да вземем за пример театралната – запълват бройките си за под 30 минути. Във всяка от 12-те работилници има по 15 деца и общо тази година има 180 деца.

Армия от доброволци

The Bridge има проблеми с финансирането през първите години, което едвам не води до завършек на самодейността. " Правехме го на мускули и беше неприятно. Когато взехме решение да се откажем, се появиха " Америка за България ", които желаеха да поддържат действия в този регион, тъй като там нищо не се случва ", споделя музикантът. От фондацията уредниците получават микрогрант, който обаче е задоволителен, с цел да може фестивалът да продължи да живее.

За участниците има дребна такса – 25 лева за цялата седмица, като в нея се включва и обядът. Тя е значително алегорична, защото не покрива съвсем никакви разноски на уредниците. Тази година бюджетът на фестивала е към 19 хиляди лева " Това е чисто финансовият аспект, само че в случай че би трябвало да сметнем доброволния труд и това, което общината дава като местоположения, бюджетът надвишава 60 хиляди лева ", споделя Стефанов. Тук се крие един доста значим аспект на The Bridgе – армията от доброволци, с която фестивалът разполага и без която никоя сходна самодейност не оцелява. За някои от тях работата е единствено една седмица в годината, само че други вземат участие в цялостната организация, която е към половин година. " Това е доста труд, съвсем денонощен, за който ние не плащаме. "

Общината също оказва помощ на The Bridge, въпреки и не под формата на непосредствено финансиране. При първите издания има проблем с съвсем всичко – от водоснабдяването до сигурността, само че през последните години общината е прокарала инфраструктура и е уредила защита. Освен това оказва помощ за разпространяването на събитието по учебните заведения. Общината в действителност е и повода фестивалът да доближи сходни мащаби, тъй като първичната концепция е доста по-скромна.

" Когато преди 10 години се видях за пръв път с кмета на Видин, с цел да му опиша за концепцията, която в първичния си тип беше за креативен уикенд за 20-ина деца, той хареса концепцията, само че сподели, че в случай че го създадем една седмица, а не два дни и за 200, а не за 20 деца, получаваме ключа от града ", споделя Стефанов. " Аз бях в потрес, само че се съгласих. Когато излязох от стаята, другите уредници ме попитаха дали съм вманиачен. Ние нямахме нищо и в никакъв случай не бяхме правили нещо сходно. "

Новото потомство

Днес Стефанов е на 34 години. Първото издание на The Bridge съответствува и с раждането на първата му щерка, което го плаши. " Миналата година имаше хлапета, родени през 2005 година За децата, когато чуят, че някой е на 34 години, той е на същата възраст, на която е и Лили Иванова. "

Това, че тази година е деветото издание на The Bridge, значи и още нещо – скоро Стефанов ще се отдръпна от главната си активност и ще остане единствено с надзорни функционалности. Решението е взел от дълго време. " Аз съм си споделил, че ще го направя до десетото издание, т.е. до следващата година. След това ще предам щафетата на по-младите ", споделя той. Без значение от кого тъкмо ще бъде поета тя, The Bridge ще – и би трябвало да – продължи да съществува. Дори и единствено поради младежите от Видин, които, както споделя Стефанов, постоянно споделят, че " живеят за този фестивал ". Не е кръстен на Дунава

При първите издания на The Bridge мостът над Дунава към момента не е приключен. Въпреки това от общината считат, че фестивалът е кръстен точно на него, само че историята е по-различна. " Общината беше решила, че ние сме го кръстили, с цел да почетем новия мост, само че не беше по този начин ", споделя Стефанов. Всъщност уредниците просто харесват моста като знак, тъй като считат, че това, което построяват, е мост към по-младите. " Изграждаме на децата мост към живота, даваме им умения и познания. Вярно е, че сме покрай моста, само че не оттова идва името. " Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР