Михаил Мутафов е актуалният носител на наградата за цялостен принос

...
Михаил Мутафов е актуалният носител на наградата за цялостен принос
Коментари Харесай

Михаил Мутафов с почетния приз на „Любовта е лудост“

Михаил Мутафов е настоящият притежател на премията за повсеместен принос към БГ киното, която всяка година присъжда интернационалният фестивал „ Любовта е полуда “. Престижният конгрес стартира във Варна при обичайно мощен интерес освен измежду арт гилдията. 27-то издание започва с френския филм "Двойствен живот " на Оливие Асаяс, а преди този момент по аления килим пред Фестивалния и конгресен център дефилираха звезди от разнообразни поколения. Татяна Лолова разряза тортата, като нейн джентълмен беше артистичният шеф на „ Любовта е полуда “ професор Александър Грозев. „ На здраве на българското кино, на пари да му е “, пожела огромната актриса, която не стопира да работи. Шеф на журито е Виктор Чучков-син, а дружно с него 12-те ленти от състезанието ще правят оценка английският артист Александър Перкинс, Чийдем Сезгин от Турция, Илеана Даналаче от Румъния и Ирина Линдт от Казахстан. БГ любимецът е "Пътуващо кино " на Илия Костов - трагикомична ирония за седмото изкуство. Историята е за няколко някогашни кинаджии, които потеглят на път с старомоден кемпер, няколко диска остарели филми и подсъзнателното чувство, че предишното може да стане настояще, че споменът може да възроди остарели очаквания и да даде нови хоризонти. История, в която митът се саморазрушава от великите битови сражения, а действителността постоянно е по-различна от това, за което се споделя във филмите. В функциите са Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов, Кристиан Макаров, Васил Банов, Васил Василев-Зуека, Борис Луканов, Меглена Караламбова, Робърт Янакиев, Андрей Слабаков. Първата спирка на героите от своеобразното им турне е Жеравна, където те се появяват с национални носии за наслада на локалните фенове.



Тази година на фестивала има втора спортна стратегия - за дебют. Кой ще бъде победител ще реши особено младежко жури. Носителят "Златна Афродита " ще стане явен на 30 август.

Повече от 70 ленти имат прожеции във ФКЦ до 1 септември. Темата им, както постоянно е любовта. Ето и останалите 11 заглавия в надпреварата. „ Педро и Инеш “ е въодушевен от същинската история за португалския крал, който изровил обичаната си, с цел да я короняса за кралица след гибелта й. Педро и Инеш описват тази невероятна и буйна история през три столетия: в Средновековието, в днешно време и в бъдещето. В „ Без край “ Хавиер пътува във времето, с цел да пренапише последната си среща с Мария - любовта на живота му. Той си спомня и претърпява с нея момента на първата им среща. Опитва се да я накара да стане още веднъж щастливото момиче, в което се е влюбил. В „ Джулия и лисицата “ някогашна актриса и щерка й Ема се местят в имение в село край Кордоба, Аржентина. Въпреки че е минало време след кончината на брачна половинка на Джулия и татко на Ема, двете към момента са в печал. Една вечер Джулия среща Гаспар - дълготраен другар, който пробва да я навие за роля в сценичен конкурс. Така Джулия, Ема и Гаспар намират метод още веднъж да изградят своя живот, започвайки леко нерешителен план за ново семейство. В „ Цигуларката “ Карин би трябвало да постави завършек на звездната си кариера след автомобилна злополука, при която наранява ръката си и губи способността да свири. Тя стартира да преподава на възпитаници, двадесет години по-млади от нея, единствено с цел да открие, че се влюбва в Анти, който е един от тях.

В „ Без мен “ две девойки в модерна Русия стартират да получават известия от неотдавна умрелия си ухажор. Бившите съпернички в любовта се съюзяват, с цел да разгадаят мистерията. В „ Април през есента “ основната героиня, наречена на четвъртия месец от годината, се прибира в родния си дом в Торонто, с цел да оказва помощ на сестра си Сара в грижите за майка им. Завръщайки се, тя разкрива остарели фамилни секрети, които повлияват на хармонията в фамилните им връзки. В „ Долината на цветята “ Бианка обикаля предградието без никаква цел. Внезапно й хрумва концепцията да открадне бебе, след което да му потърси татко и дом. В „ Най-красивата двойка “ младите учители Малте и Лив прекарват лятната си отмора на брега на Средиземно море, когато ненадейно са нападнати от трима млади мъже. Две години по-късно Малте и Лив освен са дружно, само че показват удивителна мощ в оправянето с контузията и не разрешават тя да ги раздели. Когато обаче Малте среща инцидентно един от причинителите, той взема решение да търси възмездие и потегля да го преследва. „ Султан Агунг “ споделя историята на владетеля от Матарам - по какъв начин се е възкачил на трона и последвалите огромни войни, които са предизвикали нещастието на неговия народ. „ Изкуството на любовта “ е за Михалина Вислока, най-известния и приет сексолог на комунистическа Полша. Тя се бори за правото да разгласява книгата си, която ще промени вечно половия живот на поляците. В „ Останки “ Фиру Дориляну, 30-годишен лентяй, живее самичък в жилището на умрелите си родители. За да се оправи с финансовите компликации, той се пробва да продаде контрабаса на майка си. И открива в инструмента писмо и остарял филм от младостта й.

Във фокуса на „ Двойнствен живот “, който получи аплодисменти за откриването, са връзките сред публицист и издател, връзките им със съпругите и любовниците, като сред сантименталните интриги доста се приказва за книги. Звездите на екрана са Гийом Кане, Джулиет Бинош, Винсен Макен.

В афиша на „ Любовта е полуда “ са още няколко хитови и нови БГ заглавия. 80-годишнината от рождението на огромния Тодор Колев ще бъде маркирана с „ Двойникът “ на Николай Волев. Доцент Денев е надарен академик, само че не може да подели времето си сред публичната и научната си активност. Неочаквано му хрумва гениалната концепция да докара от село братовчед си Иван. С него си наподобяват като две капки вода… Иван се появява там, където е належащо протоколно наличие, а доцентът работи върху научната си тематика. Но Иван дотолкоз навлиза в новата си роля, че стартира да заплашва доцента - както в публичния, по този начин и в персоналния му живот. Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска-Давидова, Жорета Николова, Цветана Манева са звездите в „ Далеч от брега “ на Костадин Бонев. Историята се е случила преди 40 години. Или преди 30. Някои хора настояват, че невероятните неща, за които става дума във кино лентата, могат да се случат и в този момент. Талантлив сценичен режисьор е пропъден от столицата за две години. Той не знае тъкмо защо. Най-вероятно с държанието си е раздразнил мощните на деня. И е изпратен в дребен недодялан спектакъл, където желае да сложи пиеса, обсебила мислите му. В тази пиеса се приказва за хора, неразделно следени и живеещи в непрекъснат боязън от наказване. Постепенно кошмарите от пиесата стартират да се придвижват в живота на трупата. В драмата „ Танго в тунела “ играят Ники Станчев – който е и режисьор дружно със Стоян Анов, Йонко Димитров, Анна Банкина, Павел Владимиров, Илия Виделинов, Златка Керемедчиева, Асен Караниколов... Като дете Тони е зарязан от родителите си - татко му работи в Америка, а майка му в Гърция. Единственият непосредствен човек е баба му, която го е отгледала сама. Но макар напъните си, тя не съумява да му помогне да построи корав темперамент, а го глези по метод, който не му разрешава да живее почтено. Тони е характерен представител на актуалното потомство на „ ядосаните младежи “ - без фантазии, без упования, без отговорности към останалите. Единственият му другар е Ники от гимназията. Двамата непрекъснато се забъркват в неуместни и постоянно рискови обстановки, само че имат шанс и се измъкнат невредими. Постепенно като че ли всичко стартира да се подрежда и животът на Тони за първи път влиза в верния коловоз. Докато ваучър не прекатурва живота му на 180 градуса. В „ Обичам те, Бойдин “ на Борислав Михайловски гледаме Деян Донков, Венелина Гяурова, Златко Гулеков, Жанет Йовчева, Меглена Караламбова, Иван Несторов...



Уволнен от PR организацията, за която е сътворил най-хубавите си планове, подвластният от алкохола Бойдин излива разочарованието си в митингите, залели улиците на София през лятото на 2013-а. Тогава той получава две вести - болният от деменция негов дядо се нуждае от помощта му, а от организацията го викат назад в офиса. Бойдин избира да се завърне в пропития с носталгия по комунизма дом, където схваща, че с цел да помогне на възрастния човек и с цел да възвърне доверието на щерка си, би трябвало да се пребори с алкохолизма си. Бойдин съумява и е на път да стартира изначало, само че в този момент би трябвало да отбрани правото си да постъпи вярно, без да нарани себе си. Публиката ще види още един път „ Лошо момиче “ – режисьорския дебют на Мариян Вълев. В копродукцията „ Мечка “ на Отар Шаматава /Украйна, Германия, България и Грузия/ свети Илка Зафирова. Грузия, 1991: Гражданската война е в разгара си. Талантливият кино режисьор Ника мечтае някой ден да получи премията „ Златна мечка “ на Берлинале. Уви, пожар унищожава негатива на незавършения му филм. А и преди да бъде закаран в берлинския зоопарк, участвалият в доста филми приветлив кавказки мечок Чола също става жертва на смутните събития. Отчаян, Ника взема решение да напусне родината си дружно с някогашния каскадьор и негов другар Тома. Минават през България и се срещат с именитата пророчица Ванга. Сред поредност от невероятни завършения из цяла Европа, Тома открива любовта на живота си.

Документалният „ Формулата на Тео “ на Николай Василев е отдаден на учителя по физика Теодосий Теодосиев, а късометражният „ Seen “ на Николай Драганов и Петър Бояджиев преглежда мястото и ролята на технологиите в актуалните връзки. „ Непобеденият военачалник “ на Татяна Пандурска е документална лента с игрални детайли за живота на огромния родолюбец Владимир Вазов. Героят от Дойран остава в историята на Европа като "непобедения военачалник ". Неговите мемоари „ Животописни бележки “ са прочувствен книжовен роман за комплицираната политическа и човешка обстановка в България по време на войните при започване на 20 век.

„ Гражданинът Сис “ на Господин Неделчев е за чешкия боен кореспондент-фотограф от Балканските войни, който е обиколил Европа и Близкия Изток, само че открива в България своята втора татковина и тя го трансформира вечно. „ София-Тирана “ на Валентина Фиданова–Коларова е за страната с най-вече мерцедеси на глава от популацията. Чрез история за другарство сред българин и албанец се допираме до митовете и истините за Албания и албанците. Проследявайки другарството сред Златко Златков от София и Селим Ходжай от Тирана – през днешния ден почетен консул на България в Албания, съдействал доста за популяризирането на нашата страна и за признаването на българското малцинство в родината му, всичко се случва на фона на изявленията. Между интервюираните са освен основните участници, само че и техните близки, изявени интелектуалци от Албания, приключили висшето си обучение в България. Кадрите са от исторически места в Албания - джамията, православната, адвентистката и католическата църкви в центъра на Тирана разкриват верската толерантност на албанците, намиращи се на границата на Балканския полуостров с Централна и Западна Европа и изповядващи разнообразни религии, без да преобладават над останалите етнически и религиозни общности.

В „ Колелото Балкански “ Илия Костов споделя за световноизвестната фамилия, показана от доайена на цирковото изкуство Александър Балкански. Родът води началото си от фамилия Малеволти от Флоренция, която през 1820 идва от Флоренция в Русия, където процъфтява до Октомврийската гражданска война. В Санкт Петербург семейството построява личен цирк, който е конфискуван от болшевиките. Семейството бяга от Русия и се открива в Пловдив през 1920-а. Първоначално дребният Александър не желае да става цирков актьор, само че се помирява и стартира да играе в първия цирк в България. Фамилия Балкански гастролира по целия свят – в това число и на обществена визита пред папа Йоан Павел II. „ Гешев “ на Васил Барков разкрива детайлности от живота и кариерата на несменяемия полицейски началник в царство България. Десетки години той е управлявал битката против всеки, който заплашва устоите на страната, само че най-много - против комунистите. За едни Гешев е злобен талант, за други - просто надарен служител на реда. Гешев изчезва безследно на 9 септември 1944-а. Според някои е погубен на границата, съгласно други е доживял дълбока напреднала възраст някъде по света. Гешев е измежду най-загадъчните фигури в българската история. „ Ще възстановим хронологията на неговия земен живот и ще се опитаме да надникнем в душата му “, споделят създателите.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР