Михаил Горбачов, последният съветски лидер призова да не се издигат

...
Михаил Горбачов, последният съветски лидер призова да не се издигат
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: Не издигайте нова Берлинската стена между Русия и Запада

Михаил Горбачов, последният руски водач прикани да не се издигат нови стени - без значение забележими или невидими сред Русия и Запада - 30 години след рухването на Берлинската стена.

В писмен коментар за Ройтерс в навечерието на годишнината от събарянето й на 9 ноември 1989 година, Горбачов също по този начин упрекна Вашингтон - тогавашния зложелател на Москва от времето на Студената война - че е разрушил архитектурата на системата за надзор на нуклеарните въоръжения, правеща света несъмнено място.

Като общоприет секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз, а по-късно и като президент на Съюз на съветските социалистически републики, Горбачов, който в този момент е на 88 години, изигра основна роля в събитията, довели до премахването на Берлинската стена и края на Студената война.

Той разгласи изтеглянето на руските войски от страните в Централна и Източна Европа, които десетилетия наред се намираха под господството на Москва, и даде ясно да се разбере, че няма да се меси във вътрешните работи на към този момент несъществуващата Германска демократична република.

Горбачов също така направи по този начин, че разквартируваните в Германска демократична република руски войски да си останат по казармите, а след това даде единодушието си Германия да се сплоти.

Вечерта на 9 ноември 1989 година източногерманската гранична полиция отвори граничните пунктове на Берлинската стена (издигната през 1961 г.) и жителите на Източен Берлин се стекоха всеобщо в западната част на града.

Три десетилетия по-късно, измъчен от време на време от здравословни проблеми, Горбачов съобщи, че е смутен от плачевното положение на връзките сред Изтока и Запада и в частност от неналичието на разговор сред Вашингтон и Москва за нуклеарните оръжия.

Той загатна решението на Съединени американски щати да излязат от историческото съглашение от 1987 година за надзор на нуклеарните ракети, Договора за очистване на ракетите със междинен и по-малък обхват, контрактуван от Горбачов с тогавашния американски президент Роналд Рейгън.

Решението от август на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се отдръпна от съглашението " не е дело на огромен разум ", сподели Горбачов.

Но макар рецензиите си към американската външна политика Горбачов предизвести да не се основават нито действителни, нито невидими стени, сходни на Берлинската през Студената война, които да официализират разликите сред Изтока и Запада.

" Всяка стена е опит да се скриеш от действителния проблем, вместо да го решиш, по тази причина аз съм срещу стените. А що се отнася до Европа, аз съм срещу всевъзможни разграничителни линии и всевъзможни " стоманени пердета ", сподели той за Ройтерс.

" Колкото и рискова да е сегашната обстановка, не считам, че тя е повтаряне на Студената война. Между Русия и Запада няма идеологическа битка. В същото време обаче има стопански връзки, независимост на придвижване, другарство и културно доближаване. Затова съм убеден, че нова Студена война може да бъде избегната ", съобщи той.

Историята се придвижи напред с " невероятна скорост "

Горбачов, който беше отпред на Съветския съюз от 1985 до 1991 година, преди пътуваше доста и прекарваше част от свободното си време в имението си в Германия.

Той обаче сподели, че към момента живее в Русия, че в никакъв случай не я е напускал вечно и че към момента го е грижа за това какво мислят руснаците за него, макар че на Запад той е доста по-популярен, в сравнение с вкъщи. В Русия към момента някои го упрекват, че под негово управление се е стигнало до разпадането на Съветския съюз, което бе последвано от жестока икономическа рецесия.

Някои в Кремъл към момента се вслушват в него заради големия му опит в връзките с Вашингтон и неговата роля за прекратяването на Студената война. Той обаче рядко се появява обществено.

При една от редките му обществени появи, през ноември предходната година в московско кино, в което Горбачов изгледа документален филм за своя личен живот, трябваше да му се оказва помощ при ходенето.

Спомняйки си за рухването на Берлинската стена и обединяването на Германия, Горбачов сподели, че скоростта, с която са се случвали събитията, е изненадала него и другите международни водачи.

" Самата история се придвижи напред с невероятна скорост. По площадите на градовете в Германска демократична република се събираха множества и показваха мнението си. Стана ясно, че нещата вървят към обединяване доста по-бързо, в сравнение с някой е очаквал ", съобщи той.

Горбачов сподели, че заслугата за това обединяването на Германия да мине без кръвопролития частично е и негова.

" По това време в Германска демократична република имаше 380 000 наши (съветски) бойци. Наредено им беше да си стоят по казармите. Невероятно комплициран развой се реализира без никакви кръвопролития. Смятам, че и аз имам заслуга за това ", съобщи той.

Иля Жегулев и Андрю Озбърн от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР