Михаил Горбачов, последният държавен ръководител на СССР, заяви, че историческият

...
Михаил Горбачов, последният държавен ръководител на СССР, заяви, че историческият
Коментари Харесай

Горбачов настоява за среща между Тръмп и Путин за спасяването на Договора за въоръженията

Михаил Горбачов , последният държавен началник на Съюз на съветските социалистически републики, съобщи, че историческият контракт за контрола на въоръженията, който оказа помощ за прекратяването на Студената война, е в заплаха и прикани за среща на високо ниво сред американския президент Доналд Тръмп и съветския му сътрудник Владимир Путин за спасяването на контракта , оповестява " Ройтерс ".

86-годишният Горбачов разяснява, че връзките сред Съединени американски щати и Русия били в мъката на " тежка рецесия " и че договорът, който не разрешава всички руски и американски наземни нуклеарни и стандартни ракети с дребен и междинен обхват на деяние, в този момент е изложен на сериозна заплаха .

Горбачов подписа Договора за нуклеарните оръжия със междинен обхват през 1987 година дружно с тогавашния американски президент Роналд Рейгън във Вашингтон. Русия, след рухването на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, пое отговорностите по контракта.

И двете страни обаче се упрекват взаимно в нарушение на контракта през последните месеци, подклаждайки страхове, че може да бъде " хвърлен в коша ", откакто връзките сред Съединени американски щати и Русия не престават да се утежняват на фона на изказвания, че Москва се е намесила в американските президентски избори през 2016 година, нещо, което Русия изрично отхвърля.

Горбачов, в публикация за съветския в. " Росийская газета ", написа, че Договорът за нуклеарните оръжия със междинен обхват е в заплаха и че Тръмп и Путин би трябвало да се срещнат и да обсъдят проблемите с нуклеарното разоръжаване и стратегическата непоклатимост .

" Оказа се, че това е най-уязвимата връзка в системата за ограничение и понижаване на оръжията за всеобщо заличаване ", написа Горбачов за историческия контракт.

" Ако системата за ограничение на нуклеарните оръжия рухне, а тъкмо до това може да докара денонсирането на Договора за нуклеарните оръжия, следствията ще бъдат пагубни ", предизвестява някогашният руски водач.

Договорът изискваше Съединени американски щати и Съветският съюз да унищожават и да се откажат от всички нуклеарни наземни балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км , премахвайки цяла категория въоръжение.

Апелирайки към Тръмп и Путин, Горбачов акцентира, че желае да види " обширна " среща на върха сред Съединени американски щати и Русия , сходна на тази, в която той взе присъединяване към края на Студената война.

" Напълно извънредно е за президентите на нуклеарни сили да се срещнат някъде " в коридорите " (на събитие) и че те са се срещали единствено един път ", написа Горбачов, имайки поради срещата сред Тръмп и Путин на срещата на върха на Г-20 в Германия през юли.

" Ако Договорът за нуклеарните оръжия със междинен обхват може да бъде избавен, това ще бъде мощен сигнал за целия свят, че най-големите нуклеарни сили схващат отговорността си и одобряват съществено отговорностите си ", отбелязва Горбачов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР