Михаил Горбачов – единственият президент на СССР, лицето, което стои

...
Михаил Горбачов – единственият президент на СССР, лицето, което стои
Коментари Харесай

Цитати от Новата Русия на Горбачов

Михаил Горбачов – единственият президент на Съюз на съветските социалистически републики, лицето, което стои зад „ перестройката ” и индивидът, който самичък споделя, че пречи на съветската власт – написа автобиографична книга за времето след измененията. В „ Новата Русия ” Горбачов наблюдава основни исторически събития от края на 80-те и 90-те години на XX век, разяснявайки вътрешната и външната политика на Съюз на съветските социалистически републики и – след това – на Русия.

Сред тематиките, които някогашният руски водач разяснява са разпадането на Съветския съюз, несполучливият преход към народна власт и пазарна стопанска система в Русия и целия Източен блок, възходът на Путин и завръщането на авторитаризма.
В мемоарната си книга „ Новата Русия ” Горбачов разказва също последния си ден в Кремъл, какви усеща изпитва човек, застанал отпред на една свръхдържава и оказал се в обстановката в Русия от първите месеци на 1992 година, методите, с които демокрацията е била сменена и комплицираните обществени процеси, настъпили в страната вследствие на тежката икономическа рецесия, делото против Комунистическа партия на Съветския съюз и годините си след Кремъл.

Носителят на Нобелова премия за мир (1990) насочва рецензии към властническия жанр на Владимир Путин и метода, по който партията „ Единна Русия “ последователно замязва на Комунистическа партия на Съветския съюз, печелейки от ден на ден власт и пречейки на основаването на същинска съпротива. Горбачов подлага на критика Кремъл поради рисковото клатушкане към идеологии от началото на XX век, поради неналичието на същинска народна власт и свободни избори и поради пренебрегването на потребностите на бедните в страната. Бившият руски водач не мълчи и по въпроса за устрема на Съединени американски щати към еднополюсен свят и намесата на американците в политиката на суверенни страни.

Сред коментираните в книгата тематики са още изгряването на нови велики сили като Китай, измененията в климата, възходящото обществено неравноправие и рецесиите, до които то неизбежно ще докара, ислямският тероризъм, борбата на Русия с НАТО, заплахата от нова Студена война и други

Вижте няколко цитата от " Новата Русия " на Михаил Горбачов:

„ Тъжно е, че перестройката беше прекратена по средата на пътя, по-точно дори в самото начало. И още тогава имах чувството, че наследството на тоталитаризма в традициите, в мозъка и нравите е изключително надълбоко, влезнало надали не във всички пори на публичния организъм. Оттук пристигна и паниката, която не ме напускаше в тези дни, а и към този момент двайсет и няколко години не минава. ”

„ Руската власт не трябва да се залъгва с очаквания за консерватизма като надали не панацея за нашите проблеми, да се приспива с вярата, че поради спокойствието и реда хората ще се съгласят с вероятността на застоя. ”

„ Убеден съм, че демокрацията не трябва да бъде налагана с танкове и превантивни удари. Тя би трябвало да израства от еволюцията на всяка страна и народ, само че за нея може да се основат по-благоприятни предпоставки, основната от които е превъзмогването на нищетата. ”

„ Има неща, по-важни от идеологиите. Това са законът и справедливостта. ”

„ Демокрация, която не взема решение проблемите с бедността, води до такава степен, че хората стартират да залагат на политици от властнически вид. "

„ Демокрацията, свободата и културата са основното за интелигенцията, тя би трябвало да умее да ги отбрани. ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР