Михаил Балабанов е бивш заместник- председател на Държавната агенция за

...
Михаил Балабанов е бивш заместник- председател на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Михаил Балабанов: Ще бъдат засегнати всички спортове, най-вече колективните

Михаил Балабанов е някогашен заместник- ръководител на Държавната организация за младежта и спорта, някогашен ръководител на БСМ (Българска социалистическа младеж), сега е началник на структури в областта на анализите, изследванията и консултациите.

Г-н Балабанов, по какъв начин се отрази обществената изолираност поради пандемията върху спорта и младежките интензивности?

Крайно отрицателно, несъмнено, защото и спорта, и младежките интензивности са свързани със събиране на хора и подвижност. Ясно е, че в обстановка на пандемия тъкмо тези действия са най-силно лимитирани. Като споделям спорта имам поради както спорта за всички, т. нар преди време всеобщ спорт, по този начин и професионалният спорт.

Адекватна ли е политиката от страна на страната в по тези две тематики?

Моята оценка е, че в последните години ролята на страната се свежда до регистратор на съществуващи връзки и разпределител на запаси по особени правила. Липсва визионерството и методическата поддръжка, които са още по-необходими в рецесията. Националната тактика за младежта е с небосвод тази година и не съм чул нищо за идната, която да адресира и сегашните провокации. Бяха закрити юношески стратегии, които осигуряваха юношески пространства и зони, за сметка на новосъздадени такива, които са кампанийни. Аз персонално съм уверен, че можеше да има по-добра организация планините, парковете и някои от спортните бази да се употребяват за спортуване на жителите и изключително спортистите.

Повече от 2 месеца обездвижване не се отразяват добре на никого, да не приказваме за професионални спортисти. В доста от другите страни към този момент са налични доста ясни пътни карти със стъпки седмица по седмица за възобновяване на спортните действия. Дори в най-засегнататите като Съединени американски щати, Испания и Италия. Тук се чува да вземем за пример за пускане на футболното състезание към 5-и юни, само че на утринния брифинг не личеше щаба да разполага с сходна информация. От два дни са позволени самостоятелните спортни занимания навън и визитите на плувни комплекси и басейни.

Кои ще са най-засегнатите типове спорт и спортни стратегии?

Засегнати са и ще бъдат всички типове спорт, само че измежду най-ощетените, ще бъдат несъмнено груповите спортове, които са най-популярни и публиката е неизменим детайл в съществуването им. Тук имам предвид и тези които се организират навън, и още повече тези които се организират на закрито-футбол, баскетбол, волейбол, хокей, формула 1.

Да вземем за образец някои от тях. Първото футболно състезание, което ще възобнови програмата си е Бундеслигата, в средата на този месец. Бяха извършени над 1700 теста в двете лиги и открити 10 случая на ковид. През юни се чакат да започват и дуелите в Ла лига, Серия А в Италия, най-вероятно и нашето състезание. Във Англия се разяснява срещите да се организират на неутрални терени, отвън огромните градове. Разбира се, ще се играе пред празни трибуни и ще се премине през прецизни протоколи за сигурност, като ще се стартира с самостоятелни тренировки, по-късно занимания в дребни групи, най-после в границите на целия тим и спортни мачове.

Във формула 1 се чака сегашните 21 надпревари да бъдат сведени до 14-15, които да се проведат на десетина писти- т.е. ще има повече от едно съревнование на някои от трасетата, а няколко трасета ще отпаднат от календара. В НБА три тима стартират подготвителен развой, само че други поради разнообразни регулации в обособените градове няма да могат преди края на месеца и началото на идващия. Спортните стратегии като активността в границите на Еразъм са в изчакване, периодите се удължават, като организациите имат алтернатива и да се откажат от договорите си. Кандидатстването по националните спортни стратегии се реализира наесен, тъй че следва да забележим каква организация ще бъде основана.

Как се отразява рецесията с коронсвируса на интернационалните стратегии свързани с юношески бригади и други студентки практики и планове?

Отразява се отрицателно, само че се работи интензивно да се минимизират негативните последствия. Повечето значими европейски стратегии, като Еразъм + и Корпуса за взаимност ползват оптималната еластичност и се подхващат ограничения като: удължение на периодите на плановете с до 12 месеца, опазване на статута и правата на участниците, онлайн форми на продължение на образованието, там където е допустимо.

На националните организации по стратегиите са дадени форсмажорни права да утвърждават спомагателни разноски по плановете, свързани с ковид. Въпреки това 25 % от студентските обмени са анулирани поради вируса, а над 37% от студентите са изпитали съществени проблеми по време на дейностите, свързани с неспособност да се приберат у дома, с настаняването и други проблеми.

източник: novapress.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР