Михаела Лашова © Николай Дойчинов Още по темата Тихомир Маринов:

...
Михаела Лашова © Николай Дойчинов Още по темата Тихомир Маринов:
Коментари Харесай

Михаела Лашова: Офис сградите стават все по-модерни и все по-умни

Михаела Лашова

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Тихомир Маринов: Има доста благоприятни условия да помогнем на вложителите посредством технологиите

Управителят на консултантската компания за строителство EXE Construction пред " Капитал "
29 дек 2017
Женя Лазарова: Нуждата от рационализиране на рекламното наличие става все по-голяма

Изпълнителният шеф на Neuroeconomics Labs пред " Капитал "
28 дек 2017
Даниела Петкова: Доходността на пенсионните фондове през тази година е впечатляваща

Председателят на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания " Доверие " пред " Капитал "
21 дек 2017
Константин Шаламанов: Интернет оказва помощ и нашият обичаен отрасъл да пораства

Председателят на съвета на шефовете и съсобственик на козметичната компания " Лавена " пред " Капитал "
20 дек 2017
Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп бизнесмени

Директорът " Дигитален маркетинг " в Progress пред " Капитал "
19 дек 2017
Александър Дрангажов: Промените основават благоприятни условия за развиване

Основателят и изпълнителен шеф на софтуерната компания Questers пред " Капитал "
19 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Михаела Лашова е ръководещ сътрудник в консултантската компания за бизнес парцели Forton, част от холдинга за недвижими парцели AG Capital. " Фортън " е и стратегически сътрудник на интернационалната Cushman & Wakefield в България. Услугите, които предлага компанията включват правене на пазарни изследвания, капиталови покупко-продажби молове, офис здания, както и ръководство на тези активи и подпомагане при построяването на бизнес парцели.

Как се трансформира вашият бизнес през последните години?

- Започнахме един много упорит план преди две години, който си представяхме, че може да се случи overnight (бел.авт. - за една нощ). За страдание не се случва тъкмо по този начин, изключително в дигитализирането, в смяната на метода на работа, смяната на построените привички и процеси в една компания. Затова в последните две години гладко, с мудни стъпки вървим напред. Успяхме да внедрим една уеб основана документна система, а сега минаваме на идващия стадий, който ще бъде уеб основан портал за нашите клиенти, както и за нашите чиновници. Общо взето, огромна част от процесите, които правим сега механично с информация, която се намира на разнообразни места, ще бъде проведена, автоматизирана и налична за всички.


Какви са главните трендове в бранша?

- Нашият бранш не може да се защищити или да избегне дигитализирането като цяло. От една страна, това мощно въздейства върху потребителските привички, от позиция на онлайн извършването на покупки. От друга страна, моловете се трансформират вследствие на тази наклонност – към този момент моловете са място за срещи и занимания по-скоро, в сравнение с място за извършване на покупки. Има доста разнообразни способи и модели за извършване на покупки, които са общодостъпни.

Офис постройките стават все по-модерни, все по-умни. Повечето нови офис здания са зелени, в тях има PMS системи, които ръководят мъдро и усъвършенстват ресурсите на постройката, т.е. това са едни трендове, към този момент навлезли на нашия пазар и които не престават да се развиват.

С какви проблеми се сблъсква вашият бизнес и по какъв начин ги решавате?

- Един от огромните проблеми на нашия бизнес е информацията. За страдание в България тя към момента не е задоволително цифровизирана, макар че бизнесът е go digital (бел.авт.- да се дигитализираме), някак си държавните институции към момента оперират офлайн – на разнообразни бланки, брошури и така нататък Това е огромен проблем, тъй като за интернационалните вложители достъпът до информация е от изключителна значимост, достоверността на тази информация е от изключителна значимост и обстоятелствата, когато не са задоволително транспарантни, могат да бъдат интерпретирани по друг метод, което основава едно комплициране измежду тези вложители. Те не могат ясно и транспарантно да схванат какъв е нашият пазар, какви са наемните равнища, какви са продажните цени, до момента в който в по-развитите страни това е извънредно транспарантен развой – тази информация е общодостъпна, тя е социална и това дава един комфорт и сигурност на вложителите, че знаят действително в какво се забъркват.

Какво очаквате за бранша и бизнеса си през 2018 година?

- Ние като компания планираме да влагаме в една софтуерна система, която ще дава уеб основана платформа на нашите клиенти и те ще имат опция да работят в една и съща среда, както чиновниците на " Фортън ". Вместо да си разменят информация по имейли, вместо да чакат информации или отчети, те ще могат да го вършат всичко това в действително време. Това би улеснило доста нашата работа от позиция автоматизация на процеси, усъвършенстване на запаси. Разбира се, човешкият фактор не може да бъде сменен и единствено сходен вид автоматизации биха могли да бъдат сменени, само че всяка договорка в нашия бизнес се характеризира с характерност и качествата и човешкият фактор в последна сметка постоянно ще останат цели и от голяма важност както за компанията, по този начин и за нашите клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР