Мигриращите животни, обитаващи световния океан, имат тясна връзка със Слънцето,

...
Мигриращите животни, обитаващи световния океан, имат тясна връзка със Слънцето,
Коментари Харесай

Учени: Слънчевите бури объркват сивите китове

Мигриращите животни, обитаващи международния океан, имат тясна връзка със Слънцето, заяви Фокс нюз.

Американско проучване демонстрира, че здравите сиви китове съвсем пет пъти по-често се губят при висока периодичност на радиовълните по време на слънчеви стихии. Резултатите бяха оповестени от учени на среща на Дружеството за интегративна и сравнителна биология в Остин, щата Тексас.

Учените не са безапелационни дали китовете употребяват магнитното поле на Земята за навигация, само че мигриращите китове, каквито са сивите, евентуално го вършат, тъй като в океана няма доста способи за насочване, споделя ръководителят на проучването Джеси Грейнджър, биофизик в университета "Дюк " в Северна Каролина.

От март до юни сивите китове плуват на север от крайбрежията на Долна Калифорния, Мексико, към студените, богати на храна води на Берингово море и на Чукотско море. Те поемат пътя назад през ноември.

Понякога обаче очевидно здрави китове объркват пътя. Макар да има голям брой аргументи това да се случва, едната от опциите е навигационна неточност в случаите, когато нещо въздейства на магнитното поле на Земята или на способността на китовете да го наблюдават. Това въздействие може да е слънчевата стихия, считат учените.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР