Мигриращите животни, обитаващи световния океан, имат тясна връзка със Слънцето,

...
Мигриращите животни, обитаващи световния океан, имат тясна връзка със Слънцето,
Коментари Харесай

Учени: Слънчевите бури объркват сивите китове

Мигриращите животни, обитаващи международния океан, имат тясна връзка със Слънцето, заяви Фокс нюз.

Американско проучване демонстрира, че здравите сиви китове съвсем пет пъти по-често се губят при висока периодичност на радиовълните по време на слънчеви стихии. Резултатите бяха оповестени от учени на среща на Дружеството за интегративна и сравнителна биология в Остин, щата Тексас, предава Българска телеграфна агенция.

Учените не са безапелационни дали китовете употребяват магнитното поле на Земята за навигация, само че мигриращите китове, каквито са сивите, евентуално го вършат, тъй като в океана няма доста способи за насочване, споделя ръководителят на проучването Джеси Грейнджър, биофизик в университета " Дюк " в Северна Каролина.

От март до юни сивите китове плуват на север от крайбрежията на Долна Калифорния, Мексико, към студените, богати на храна води на Берингово море и на Чукотско море. Те поемат пътя назад през ноември. Понякога обаче очевидно здрави китове объркват пътя. Макар да има голям брой аргументи това да се случва, едната от опциите е навигационна неточност в случаите, когато нещо въздейства на магнитното поле на Земята или на способността на китовете да го наблюдават. Това въздействие може да е слънчевата стихия, считат учените. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР