Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да

...
Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да
Коментари Харесай

Вълци от Чернобил може да разпространят радиоактивни гени в Европа

Миграцията на вълци от региона на Чернобилската повреда може да популяризира мутирали радиоактивни гени из Европа, написа английският вестник Daily Mail.

Популациите на вълци в региона на авариралата нуклеарна централа са извънредно високи и процъфтяват не заради някаква мутантска суперсила, а заради обстоятелството, че радиоактивната зона през днешния ден е натурален резерват за диви животни, където от 30 години не е стъпвал човешки крайник (или най-малко не се е задържал задоволително дълго).

През 1986 година детонациите унищожиха реактора в атомната електроцентрала в Чернобил, освобождавайки към 400 пъти повече радиоактивни боклуци от атомната бомба, която спадна върху Хирошима, написа в отчет на Международната организация за атомна сила.

След повредата никой не е наясно какъв брой нечист е регионът към атомната централа, тъй че управляващите слагат случайно границите на неразрешената за достъп зона към реактора.

За това време изоставеният от хората регион се трансформира в дом за доста диви животни, измежду които рисове, мишки, лисици, лосове, глигани и коне. По думите на ръководителя на проучването доктор Майкъл Бърн популацията на сивите вълци в зоната е над седем пъти по-висока от тази в прилежащите региони.



Учени от университета в Мисури са записали първия случай на вълк, напуснал рамките на неразрешената зона в Чернобил, разпростираща се на повърхност от 4300 квадратни километра.

Учените са наблюдавали придвижването на 14 сиви вълци, като са им сложили каишки с GPS локатори. Те са открили, че един от тях е минал 300 километра оттатък неразрешената зона.

Изследователите прецизират, че не се знае дали животните са инфектирани с радиация. Според тях обаче този случай на миграция "повдига въпроса за евентуалното разпространяване на мутирали в резултат на радиацията гени измежду животинските популации в незамърсените региони ".

Учените обясниха своите констатации онлайн на 15 юни в "European Journal of Wildlife Research ".


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР