Миграцията може да се окаже разединяваща сила за Европейския съюз

...
Миграцията може да се окаже разединяваща сила за Европейския съюз
Коментари Харесай

Борел: Миграцията може да се превърне в разединителна сила за ЕС

Миграцията може да се окаже " разединяваща мощ за Европейския съюз " заради дълбоките културни разлики сред европейските страни и дълготрайната им некадърност да реализират обща политика по този въпрос, съобщи най-високопоставеният посланик на Европейски Съюз пред в. " Гардиън ".


Въпреки че Русия ще се опита да раздуха огъня във връзка с миграцията вътре в Европа, Жозеп Борел отхвърли спорът в Украйна да способства за рецесията, която той дефинира като десетилетен проблем, подхранван от войни и беднотия в страните, напускани от мигрантите.

В обстойно изявление за " Гардиън ", в което разсъждава за това по какъв начин войната е трансформирала Европейски Съюз и по какъв начин блокът се вписва в този нов международен ред, той съобщи, че европейските страни са били принудени да се разсънят от дрямката във връзка с разноските за защита, в която са живели под американския нуклеарен чадър.

Той прикани за по-тясно съдействие в региона на защитата и за по-бързо взимане на решения по отношение на доставките на оръжия за Украйна и отбрани отслабената контраатака, като съобщи, че страната е на една трета минирана и би било самоубийствено Украйна да предприеме цялостна фронтална контраофанзива.

В лекция пред Юридическия факултет на Нюйоркския университет той съобщи, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се е оказал " изцяло ненужен през последните години заради своите различия " и прикани за преразглеждане на политическите и финансовите институции, с цел да се съживи мултилатерализмът, който " е стар и се изчерпва ".

През последните дни крайнодясната министър-председателка на Италия Джорджия Мелони, която пристигна на власт с помощта на спорна изразителност по отношение на повишаването на мигрантския поток, съобщи, че няма да разреши страната ѝ да се трансформира в " бежанския лагер на Европа ", откакто 11 000 души дойдоха на остров Лампедуза за няколко дни.

Борел съобщи, че национализмът в Европа се ускорява, само че това е обвързвано по-скоро с миграцията, в сравнение с с евроскептицизма. " Всъщност Брекзит провокира опасения, че ще се трансформира в зараза. Но това не се случи ", сподели той. " Той се оказа ваксина. Никой не желае да последва британците, които напуснаха Европейския съюз. Миграцията основава по-големи опасности от разделяне за Европейския съюз. И тя може да бъде разединяваща мощ за блока ". Въпреки установяването на обща външна граница, " до момента не успяхме да се споразумеем за обща миграционна политика ", сподели той.

Той изясни това с дълбоките културни и политически разлики вътре в Европейски Съюз: " Има някои членове на Европейския съюз, които са показват мислене в жанр - не желаеме да се смесваме. Ние не желаеме мигранти. Не желаеме да одобряваме хора извън. Държим на нашата непорочност ".

Борел съобщи, че други страни, като Испания, имат дълга история на приемане на мигранти. " Парадоксът е, че Европа се нуждае от мигранти, тъй като имаме толкоз невисок демографски приръст. Ако желаеме да оцелеем от позиция на работната мощ, имаме потребност от мигранти ".

В изявлението Борел упорства, че войната в Украйна не е причина за сегашните разногласия по отношение на миграцията. " Въпросът е, че миграционният напън се усилва основно заради войни - не войната в Украйна... Това са войната в Сирия, войната в Либия, военните преврати в Сахел. Живеем в кръг от неустойчивост от Гибралтар до Кавказ и това се случи преди войната в Украйна и ще продължи откакто тя свърши. Миграцията в Африка не е породена от войната против Украйна. Основните аргументи за миграцията в Африка са неналичието на развиване, стопански напредък и неприятното ръководство ".

Той съобщи, че европейските старания за съдействие с някои африкански страни са били затруднени от съществуването на военни режими. Той дефинира групата " Вагнер " - съветското наемническо формирование, като " преторианската армия на африканските диктатори ".

Запитан дали има вяра, че Русия ще се опита да разпали пламъците на миграцията, Борел съобщи, че " Путин ще опита всичко ". Той добави: " Путин има вяра, че демокрациите са слаби, нежни, изморяват се и времето работи в негова изгода, тъй като рано или късно и ние ще се изморим ".

" И това е колкото политическа, толкоз и военна. Тя би трябвало да бъде обяснена с причини. Със сигурност на никого не му харесва да заплаща по-големи сметки за електричество. Аз имам вяра в демокрацията като педагогическо упражнение и имам вяра, че хората схващат аргументите ".

Но той призна и тежкия избор, пред който е изправена Европа при ограничение на миграцията посредством подписване на съглашения със страни като Тунис, като уточни, че е негов дълг да пази освен европейските полезности, само че в това време и европейските ползи. " Животът на дипломата е изпълнен с нелеки избори... Външната политика е работа за полезностите и ползите на Европейския съюз. А те изискват, в някои случаи, сложни избори, като от самото начало се опитваме да съблюдаваме интернационалното право и правата на индивида ".

Борел предвижда, че войната в Украйна и нейният възможен излаз ще бъдат една от трите движещи сили, които ще основат нов международен ред, наред с конкуренцията сред Китай и Съединени американски щати и възхода на световния юг.

Той призна, че не е последовател на термина " световен юг ", с цел да опише такава разнородна група хора, само че че съществува образувание, което " се счита за част от алтернативата на западните модели ". Според него е от решаващо значение " да се опитаме да избегнем съюза на Китай и Русия, плюс елементи от световния юг ".

" Хората от световния юг желаят да бъдат приети, тъй като преди 40, 50 години, когато се е изграждал международният ред, някои от тези страни не са съществували. Или са били колонии, или са били толкоз небогати, че не са имали право на глас. Сега те са самостоятелни страни и се развиват стопански, демографски и желаят да имат право на глас "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР