Миграционната политика и в частност Дъблинското споразумение, кохезионната политика и

...
Миграционната политика и в частност Дъблинското споразумение, кохезионната политика и
Коментари Харесай

Бабиш и Борисов с единна позиция за промяна на Дъблинското споразумение


Миграционната политика и в частност Дъблинското съглашение, кохезионната политика и Шенгенското съглашение бяха главните тематики по време на срещата на министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш. Това стана ясно от изказванията на двамата министър председатели пред публицисти. Двамата министър председатели на процедура оповестиха желанието си за смяна на Дъблинското съглашение. Чехия упорства за смяна на квотите за мигранти, а България за продължение на съглашението с Турция и създаване на така наречен центрове за сигурност отвън страните от Европейски Съюз, в които да обитават мигрантите.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш изясни, че по време на срещата с премиера Борисов са разисквани проблеми, които интересуват и двете страни. „ За Чешката република това са Дъблинското съглашение и миграцията “, сподели Андрей Бабиш, като обърна внимание на квотите за мигранти. „ Решението за квоти за мигранти бе взето без нас “, сподели той и дефинира това „ като недопустимо “. По думите на Бабиш Дъблинското съглашение би трябвало да бъде променено.

Трябва да имаме общо мнение за миграционната политика, изясни чешкият министър председател Андрей Бабиш, като акцентира, че разчита по този въпрос на българското председателство на Европейски Съюз и акцентира, че за това ще се работи и във Вишеградската четворка.

Премиерът Борисов от своя страна съобщи твърдата си позиция за нормализиране на връзките с Турция и продължение на съглашението във връзка с мигрантите. „ Турция е наш комшия, би трябвало да решим казуса с мигрантите на масата на договарянията “, сподели той.
Дъблинското съглашение не работи добре, установи още министър председателят Бойко Борисов. Той изрази очакване за смяната му. В този смисъл министър председателят съобщи, че би трябвало да се основат изнесени центрове за сигурност отвън Европа, като грижа за мигрантите, за хората, които са принудени да изоставен домовете си. „ Това подхожда на Европа “, сподели Борисов

Чешкият министър председател Андрей Бабиш на процедура поддържа България за Шенген.
„ За нас е значимо Европа да намерения за Шенгенското пространство. Не разбирам за какво Гърция е в Шенген, а България, Румъния и Хърватия не са “, сподели той.

По отношение на кохезионната политика, министър председателят на Чехия изрази мнение, че страните.членки би трябвало да имат по-голямо въздействие върху кохезионните фондове. Българският министър-председател от своя страна означи, че е срещнал схващане от чешкият си сътрудник, който е „ експерт в тази област “. Преди това българският министър-председател изясни, че сред България и Чехия няма нерешени въпроси и сред двете страни има огромно доверие.

В общия ред на миграционната политика тематиката за Брекзит също е била част от диалозите, стана ясно още от изказванията на двамата министър председатели. „ В сферата на координираните дейности сред специфичните сили и на битката с тероризма, прането на пари и миграцията би трябвало да имаме нужния продан с Англия. Англия е извънредно значима и за общите европейска защита и за НАТО “, сподели Борисов, като изрази очакване за поддръжка от страна на Вишеградската четворка по тези проблеми. „ Без тяхното решение не виждам по какъв начин Европа ще върви напред. Европа на две скорости е неприемлива за всички и ще поставим старания в тази посока “,

Имаше и други тематики, като селскостопанската политика и енергетиката, за които говорихме, сподели още Борисов. По думите му обаче по тези тематики диалозите не престават и по тях „ би могло да се откри едно прагматично решение “.

Премиерът на Чехия изрази очакване по време на българското председателство тези въпроси да бъдат решени и насочи покана към Бойко Борисов за посещаване в Прага.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР