Мигрантска вълна от днешна Гърция и Турция заляла Британските острови

...
Мигрантска вълна от днешна Гърция и Турция заляла Британските острови
Коментари Харесай

Мигрантска вълна от Егейско море заляла Британските острови преди 6000 години

Мигрантска вълна от днешна Гърция и Турция заляла Британските острови преди 6000 години, като изместила локалното население от ловци-събирачи, откри изследване, представено от Асошиейтед прес.

Специалисти изследвали проби от антични остатъци, някои от които датирали от 8500 година пр.Хр. От тях проличало, че хората с тъмна кожа, които обитавали Британските острови след последната Ледникова ера, са оставили доста бегла генетична диря. Това е станало след прекосяването към земеделие на популациите и след идването на другоземците преди 6000 години. Не се е следило генетично разбъркване на коренното население с пришълците.

Парадоксално, същите тези мигранти от Егейско море, са се смесвали интензивно с локалните хора, когато са въвели земеделието в континентална Европа към 1000 години по-рано, откриха ДНК проби.

Учените изясняват този феномен с релативно дребния брой ловци-събирачи, които са обитавали Британските острови. По думите на един от създателите на изследването, Марк Томас от лондонския Юнивърсити колидж, генетичният материал на ранните земеделци, обитавали Британските острови, е подобен с този, открит в днешна Испания и Португалия.

Това значи, че тези популации са се насочили от изток на запад към Средиземноморието, а по-късно се отправили към Британските острови. Пришълците на първо време са пристигнали на западния бряг на Британските острови, което значи, че не са минали по най-краткия път, прекосявайки Ламанша.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР