Мигранти, прихванати край бреговете на Гибралтар, са транспортирани със спасителен

...
Мигранти, прихванати край бреговете на Гибралтар, са транспортирани със спасителен
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Мигранти, прихванати край крайбрежията на Гибралтар, са превозени със избавителен транспортен съд до испанското пристанище в Алхесирас

© Reuters 1.7 милиарда лева е бюджетният остатък към края на полугодието главно поради повече данъчни доходи, демонстрират данните на Министерството на финансите. Спорните промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби , импортирани от депутати от Движение за права и свободи, измежду които Делян Пеевски, минаха на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Представителите на Българска социалистическа партия гласоподаваха с " срещу " и " въздържали се ". Депутатът от левицата Антон Кутев разгласи от парламентарната естрада, че няма да поддържа законопроекта, тъй като, подписан от Пеевски, той е " идната крачка към разграждане на държавността ".
Върховният касационен съд анулира уволнението на Лили Маринкова от БНР със заповед на генералния шеф на радиото Александър Велев от 6 юни 2016 година и постанови тя да бъде възобновена на тогавашната си служба в управлението на радиото – шеф на стратегия " Хоризонт ". Маринкова ще получи и обезщетение от 15 505 лева Уволнението на Маринкова е осъществено в нарушаване на закона с претекст, който е неупотребим за БНР, сподели съдът.

Ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев бе определен за пети заместител основен прокурор след единомислещо гласоподаване в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Предложението е на основния прокурор Сотир Цацаров. Гешев закупи популярност с медийните си изяви като наблюдаващ прокурор по делото КТБ.
Свят

Председателят на Върховния съд в Полша Малгожата Герсдорф се опълчи на противоречива промяна
, принуждаваща десетки висши магистрати да се пенсионират предварително. Тя дойде на работа, заобиколена от стотици протестиращи поддръжници, макар че й бе подредено да освободи поста и назова пречистване мярката, изискваща съдиите да се пенсионират на 65 вместо на 70 години. В понеделник Европейски Съюз стартирана процедура против полското държавно управление с аргумента, че промяната подкопава правосъдната самостоятелност.

След като разгласи победа на президентските избори в Мексико, претендентът на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор даде обещание радикални промени . Сред тях е упорит проект за премахване на корупцията и насилието, трансформирали се в всекидневие в страната. По време на предизборната акция той заложи на близка до хората платформа и в този момент има намерение да се откаже от президентските резиденция и аероплан, до момента в който в същото време получава половината от заплатата на предшественика си.

Британска двойка от Еймсбъри е в сериозно положение, откакто е била изложена на въздействието на незнайно вещество , разследвано от звеното по контратероризъм. Мястото е наоколо до Солсбъри, където бе токсичен някогашният съветски сътрудник Сергей Скрипал през март. Веществото се изследва в държавна лаборатория за химически оръжия.

С думите " Хората ще ме пазят. Който се бори за правораздаване, няма от какво да се опасява " определеният за президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разгласи, че ще пътува без въоръжена защита

Фотограф: Reuters

Глава

Най-голямата непублична компания в света Dell Technologies възнамерява да се върне на борсата. По този метод компанията, учредена от Майкъл Дел , ще навлезе в нов стадий от осъществяването на дългогодишния си проект за преструктуриране на бизнеса. Компанията ще листне дъщерното си сдружение DVMT.

Икономика

Правителството отпусна 104 млн. лева на Българските държавни железници . Сумата би трябвало да бъде възобновена до 28 декември 2020 година Решението е предстоящо, откакто сметките на пътническото отделение на холдинга " БДЖ - Пътнически транспорти " бяха блокирани от кредиторите по втория облигационен заем, а централата на компанията в центъра на София беше оповестена за продажба от частен правосъден реализатор.

О сем са подадените предложения за създаване на сектора от Южната дъга на столичното околовръстно шосе сред кв. " Младост " и автомагистрала " Тракия ". За дългия 6 км път са планувани 123 млн. лева без Данък добавена стойност от републиканския бюджет. Сред претендентите са всички огромни български строителни компании. В същото време бяха отворени и офертите за строителство на скоростния път от София до сръбската граница. " Щрабаг " и ГБС са най-вероятните строители, защото излязоха на челно място след отварянето на предложенията за новия 32-километров път.

Предприемачи могат да аплайват за общо 67.2 млн. лева дотации. Средствата са обезпечени по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Начинаещите бизнесмени могат да получат до 200 хиляди лева, с цел да развият собствен бизнес и да пуснат артикул или услуга на пазара. Предложения се одобряват до есента, като са закрепени два крайни периода съгласно това каква е активността им. Приоритет ще имат плановете на дами, които ще получават по 3 бонус точки при оценката.

Бизнес

Инвестициите в бизнес парцели са достигнали 380 млн. евро през първите шест месеца на 2018 година Това демонстрират наблюденията на консултантите от Cushman&Wakefield Forton. Според тях множеството покупко-продажби са резултат от договаряния, почнали през рекордната 2017 година Миналата година беше белязана от най-големите покупко-продажби за търговски центрове, а придобиванията бяха доминирани от южноафрикански купувачи. Общата стойност на транзакциите тогава доближи 1 милиарда евро.

Нискотарифната самолетна компания Wizz Air и нейните сътрудници откриха хангар за поддръжка на самолетите й на летище София. Инвестицията е на българската компания Rose Air, която е притежател въз основата. Третият сътрудник е " Глоубъл мейнтенънс ", която ще прави самата поддръжка на самолетите на Wizz. Площта е 5000 кв. метра, което ще разрешава обслужването на по 3 самолета Airbus A320 по едно и също време. Базата ще обезпечи 100 работни места. Сделки и планове

Швейцарската Ringier и българската Sportal Media Group получават румънската Gazeta Sporturilor. Тя включва цифровата платформа GSP.ro и хартиеното издание на Gazeta. Стойността на договорката е комерсиална загадка и не се загатва. Сделката се реализира посредством взаимно сдружение сред Ringier Romania и Sportal Media (50:50), което е основано през март тази година, посочи за " Капитал " изпълнителният шеф на sportal Стилиян Шишков.

Производителят на калцинирана сода " Солвей Соди " ще разпредели 164.6 млн. лева от облагата си за 2017 година като дивиденти. Към сумата ще бъдат добавени и 2.2 млн. лева от неразпределената облага на дъщерното сдружение " Девен ", което се вля в компанията в края на юни предходната година. Това прави общо 166.8 млн. лева, или по 26.28 лева на акция преди облагане, като сумата е по-висока от тази за миналата година (25.18 лева.).

" Армеец лизинг " е пред придобиване на " И Ар Би лизинг " – лизингова компания на Пощенска банка. Така групата " Химимпорт " в скоро време може да стане водач по пазарен дял в областта на лизинга. За разлика от " Армеец лизинг ", които до този миг развиваха относително нишов бизнес, И Ар Би е с огромен портфейл и 11-о по пазарен дял в България.

Британският тръст Unilever купи " Сладоледена фабрика " - Велико Търново , която създава сладоледите с марка Denny Ice Cream. Сделката, чиято стойност не беше оповестена в известието, предстои на утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията. От отчета за активността на българската компанията през 2017 година излиза наяве, че 65% от продажбите са били за българския пазар, 15% - за Европейски Съюз, а 20% - за трети страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР