Мигранти и бежанци продължават да се оплакват, че са постоянен

...
Мигранти и бежанци продължават да се оплакват, че са постоянен
Коментари Харесай

Бежанци и мигранти се оплакват от корупционен натиск на хора от Агенцията за бежанците

Мигранти и бежанци не престават да се оплакват, че са непрекъснат обект на корупционен напън от страна на управителни лица и на техни представители. Тарифите са съгласно етноса, желанията и кесията на търсещите протекция. Приказките за съкращения на чиновници в центровете на Държавната организация за бежанците (ДАБ) наподобяват мощно пресилени. Силно пресилени се оказаха и упованията на чиновниците за обичайно нарастване на заплатите. Добавката към априлското им заплащане е повече от алегорична: по 25 лева на калпак за дългогодишни чиновници, получили кой знае за какво по-ниски годишни атестационни оценки през януари т. година

Малко по-доволни са чиновниците от новия „ набор”, назначени неотдавна и оценени надалеч по-благосклонно от управлението на ДАБ. Техният принос за общите триумфи е измерен с по 60 лева добавка към заплатите.

Защо е прибавен подобен (дискриминационен) метод ли? Най-вероятно тъй като новоназначените чиновници са пристигнали с благословията на настоящето управление на ДАБ, което от своя страна съставлява ръководещата партия и кабинета „ Борисов 3”. Тоест, тези момчета и девойки са „ наши” хора, правилни герберчета и техните заплати, надбавки, доверие и вероятности за издигане са като за свои хора, съпартийци. Другите? За тях имаше някаква поговорка, обвързвана с лаещи четириноги...

Бежанците са все по този начин малко, само че назначението на нови фрагменти в организацията продължава. Съгласно Спешните ограничения. Кое му е незабавното на сегашните ограничения? Както е тръгнало, скоро броят на срлужителите ще се изравни с броя на търсещите протекция, които сега са по-малко от 800.

Трети месец бежанците се жалват от невкусната и несмилаема храна, както и от скромните по грамаж порции, на които биха завидяли даже военнопленници. Храната, доставяна от компанията, спечелила състезанието за кетъринг, непосредствено отпътува в кофите за боклуци. Хората с арабска, близкоизточна или афганистанска просвета избират топло, сготвено на място ядене, вместо пакетирани полуготови булгаро-сандвичи, които би трябвало да се претоплят или да се употребяват студени. Вече два месеца закуската е унифицирана като за роботи: кифла с малко мармалад и чай. Ако не ти харесва, поръчай си коктейл „ Асад”, примерно.

Инвестициите на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), направени преди четири години за първокласно кухненско съоръжение за десетки хиляди евро, се оказаха ненужни. При среща с представители на ВКБООН, които изричат оскърбление от обидното отношение на ДАБ към великодушния им подарък, управлението на организацията предлага на гостите от международната организация да препратят кухненското обзавеждане в... Кения. Учтиво, непретенциозно и от сърце.

Кетъринговата компания е записана директно преди сключване на контракта и работи единствено за ДАБ. Явно е била основана за задачата. И отново е на наши хора. Договорената за доставка храна е в размер на 6 (шест!) млн. лева Според бежанци и чиновници единствено против една трета от сумата в центровете би могло да бъде приготвяна надалеч повече и по-вкусна храна.

Лекарите, назначени в центпровете на организацията, получават заплата от 1 000 лева за 4-часов работен ден и не се преуморяват. За 6-часов работен ден медицинските сестри получават по 800 лева При заболяване търсещите протекция нормално посещават персоналните си лекари в съответния ДКЦ отвън центровете на ДАБ.

Както „ Фрогнюз” към този момент писа, през последните седмици броят на новопристигналите от Турция бежанци и мигранти на гръцките острови е повишен със 17 %. Търсещите протекция или по-изгоден живот прииждат от Иран, Ирак и Сирия. Не се знае докога Турция ще успее да задържа възходящия поток, от който близо 3,5 млн. души са застопорени в бежански лагери, охранявани с картечници и с лимитирано право на напредване отвън зоната, оградена с режеща тел вид „ Бруно”.

Калин Софийски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР