Миенето на ръцете е един от най-сигурните начини да се

...
Миенето на ръцете е един от най-сигурните начини да се
Коментари Харесай

От Германия: Клишето за България, че е най-бедната страна в ЕС, се отнася и за здравеопазването й

 Миенето на ръцете е един от най-сигурните способи да се предпазим от заразяване с ковид. Но за жителите на Перник съветът постоянно да си мием ръцете звучи като насмешка, написа немският публицист Франк Щир. В публикация за списание Cicero той споделя по какъв начин поддържането на персонална хигиена в изискванията на пандемия се оказва предизвикателство за огромни групи от българското общество.

От една страна - за ромските общности, населяващи бедните квартали в покрайнините на огромните градове, а от друга – за жителите на 100-хилядния индустриален град Перник, които вече 5 месеца живеят в изискванията на тежък воден режим заради празния язовир " Студена ". Заради пандемията с ковид на перничани им беше обещано  “10 часа течаща вода " на ден, само че съгласно доста поданици на града то не се извършва - най-малко " не постоянно и не на всички места ", уточнява авторът.  

Клишето " най-бедната страна в целия Европейски Съюз ", постоянно споменавано за България, се отнася с цялостна мощ и за нейното здравеопазване, показва по-нататък Франк Щир. Страната разполага с към 300 лечебни заведения - относително доста за 7-милионното ѝ население. Те обаче, и изключително пък тези в провинцията, са доста неприятно оборудвани - материално и като фрагменти. Най-вече младите лекари и медицински сестри напущат страната в търсене на по-добри условия и по-високо възнаграждение в чужбина. Това качва междинната възраст на медицинските фрагменти, които остават в България. И в случай че пандемията от ковид се задълбочи, специалисти предизвестяват, че ситуацията в българските лечебни заведения може да стане пагубно, четем още в Cicero, представени от " Дойче Веле ".

Ромите са на прицел

“Расизъм, погроми и апетит " заплашват малцинствата, предизвестява немският Тагесшпигел. Изданието споделя, по какъв начин в България се насочат обвинявания към ромите, работещи в чужбина. Когато са се прибрали от Западна Европа, те били донесли Ковид-19 в страната. “Липсата на дисциплинираност " измежду ромите е повтарящ се рефрен, пише германското издание. Следвайки го, български политици упорстват за изолирането на ромските квартали и издигането на контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите им.

Ромите първи изпитаха и ефекта от апела на основния прокурор Иван Гешев за оповестяване на “почти военно състояние ", написа на собствен ред Франк Щир. Ромският квартал в Казанлък е подложен под карантина - подобно на Банско, прецизира той.

От Мека на ски спортове до изолираност като в Газа

Ситуацията в Банско от през вчерашния ден е друга, откакто карантинният интервал изтече. Промени се и общата тактика на страната за битка с вируса, написа австрийският Фолксблат. Над три милиона теста ще бъдат закупени от България, показва изданието и дефинира това като завой в политиката на държавното управление и щаба за битка с Ковид-19, които до неотдавна отказваха всеобщото тестване. То ще стартира през април или май след бъдат обезпечени нужните проби. 

Влизането в Еврозоната се отсрочва

Кризата, провокирана от Ковид-19, ще отложи влизането на България в Еврозоната, пише агенция Ройтерс, базирайки се на директора на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за “Нова телевизия ". В него Радев споделя, че влизането във валутния механизъм ще бъде отсрочено за 2021 година. За да влезе в Еврозоната страната би трябвало най-малко две години да прекара в " чакалнята " на зоната, т.е. в във валутния механизъм, напомня организацията. Това е належащо, с цел да се подсигурява, че валутата на страната-кандидатка е постоянна, се споделя още в информацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР