Мидата Сен Жак - един от най-високо ценените деликатеси в

...
Мидата Сен Жак - един от най-високо ценените деликатеси в
Коментари Харесай

Мидата Сен Жак има до 200 очи, функциониращи като телескопи

Мидата Сен Жак - един от най-високо ценените деликатеси в гастрономията, има усъвършенствана зрителна система, включваща до 200 очи с диаметър 1 милиметър, които действат като телескопи.

Подобно на комплицираните оптични системи при други животни, да вземем за пример при омара, въодушевили мощни телескопи, резултатите от актуалното проучване могат да послужат за основаването на нови принадлежности в оптиката или на усъвършенствани датчици, считат създателите му от института " Вайцман " в Израел.

Повечето представители на животинското царство разчитат на лещи, с цел да концентрират светлината. Някои морски организми обаче, като мидата Сен Жак, които живеят на огромна дълбочина, разполагат със система от огледала, които улавят и отразяват светлинните талази, проникващи в хабитата им.

Израелските експерти са открили, че очите на мидата Сен Жак са снабдени с вдлъбнати огледала, които отразяват светлината. Те са построени от мозаечна конструкция от микроскопични кубовидни кристали, чиято комплицирана триизмерна морфология понижава изкривяването на оптичния облик и дава по-чисти изображения.

Специфичната конструкция на очите при мидите Сен Жак дава опция да се генерират обособени изображения в централното и периферното зрително поле. Благодарение на това мекотелите разполагат с 250-градусово зрително поле. За съпоставяне - при хората то е 180 градуса.

" Тази система поразително наподобява на сегментираните огледала на отражателните телескопи. Възможно е зрителният орган на мидите Сен Жак да е измежду най-усъвършенстваните в природата ", пишат откривателите в сп. " Сайънс ".

Приликата с телескопите може да въодушеви основаването на компактни оптични принадлежности с огромно зрително поле.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР