Microsoft вече препроектира UI на операционната си системаПромените в дизайна

Microsoft вече препроектира UI на операционната си системаПромените в дизайна ...

Windows 10 с нов интерфейс се чака през 2021 г..


Microsoft вече препроектира UI на операционната си система

Промените в дизайна на Windows 10 целят да направят навигацията по-естествена
(екранна снимка: Michael West)

Microsoft подготвя голяма промяна в потребителския интерфейс на Windows 10, в частност на менюто „Start”, „Action Center” и наследения „File Explorer”. Това става ясно от препратки, намерени в компилациите за предварителен преглед на Windows 10, вътрешна документация и източници от индустрията.

Развитието на Windows през последните няколко години е белязано от промяна в дизайнерския подход на Microsoft. Започвайки с Windows 8, компанията въведе т.нар. , който впоследствие еволюира във Fluent Design.

Въз основа на препратки, намерени във вътрешни документи, на които се позовава , следващият етап от развитието на Windows 10 е актуализация на съществуващия Fluent Design. Менюто Start, Action Center и дори File Explorer ще получат нов потребителски интерфейс.

Могат да се очакват още подобрения в контекстните менюта, лентата с приложения, лентата на задачите и други области на потребителския интерфейс. Microsoft също се надява да отстрани различни несъответствия в потребителския интерфейс, които се появяват в основни места на операционната система.

В допълнение, актуализацията на Fluent Design на Windows 10 може да наблегне повече с анимацията и прехода между „обвивките” (shells). Предполага се, че Windows 10 може да използва WinUI 3.0, Fluent Design, заоблени ъгли, наред с други подобрения.

Проектът за „основен ремонт” на потребителския интерфейс на Windows 10 се ръководи от шефа на Панос Панай и е малко вероятно промените да настъпят преди празничния сезон на 2021 г. Работата тече от няколко месеца, което означава, че актуализираният потребител интерфейс ще пристигне заедно с есенната актуализация на Windows 10.
още по темата
Fluent Design беше обявен за първи път през 2017 г. и трябваше да освежи дизайна на Windows 10 и други продукти на Microsoft. Въпреки че е наличен в някои приложения и услуги, усилията до момента не успяха да направят някаква разлика в Windows 10.

Windows 10 все още има проблем с последователността на потребителския интерфейс и Microsoft не смогва да модернизира старите компоненти на интерфейса. С Fluent Design компанията се надява да освежи визуалното изживяване с нови анимации, които помогнат ориентирането в менюто „Start”, лентата на задачите, Action Center и приложенията да става по-бързо и по-естествено.

Microsoft винаги е описвала Fluent Desig като „еволюция на Metro” и този визуален език най-накрая ще получи някои дългосрочни подобрения през 2021 г. Все пак Windows 10 няма да изглежда коренно различно от , но ще има някои забележими подобрения.

Източник: technews.bg