Microsoft следва план за намаляване на вредните емисииВодородните горивни клетки

...
Microsoft следва план за намаляване на вредните емисииВодородните горивни клетки
Коментари Харесай

Водород вместо дизел ще подсигурява облака Azure

Microsoft следва проект за понижаване на нездравословните излъчвания

Водородните горивни кафези са екологична, само че към момента скъпа и рискова опция
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft заяви за сполучливи проби на водородни горивни кафези като източник на аварийно зареждане за сървърите в центровете за данни на облака Azure. Това е първа стъпка от проект за въвеждане на нови технологии, които отстраняват потреблението на дизелово гориво в спешните енергийни системи.

Водородът се съхранява в резервоари на ремаркета, паркирани пред лаборатория в Солт Лейк Сити, Юта. Този вид на предпазване е демонстриран единствено за задачите на опита, като в бъдеще Microsoft възнамерява да употребява стационарни резервоари. Компанията има намерение да приключи потреблението на дизел до 2030 година като част от самодейностите си за понижаване на излъчванията.

В опита е употребявано натоварване от 10 стелажа облачни сървъра на Azure, а системата с горивни кафези с мощ 250 кВт е работела в продължение на 48 часа. Това време не е определено инцидентно, защото множеството спирания на електрозахранването не престават по-малко от 48 часа.

Преди това за сходна задача бяха употребявани шест дизелови генератора. Следващата стъпка е да се тестват горивни кафези за аварийно зареждане с мощ 3 мегавата (MW), с цел да се показва по какъв начин системата се мащабира за потребностите на огромни центрове за данни.

Дизеловите генератори са оптималният избор за множеството центрове за данни сега, само че Microsoft се ангажира да понижи въглеродния си отпечатък и желае да отстрани напълно дизела до 2030 година Целта е амбициозна, само че постижима. Засега главната спънка за използването на този проект е цената. Самият водород е скъпо гориво, а превозването и съхранението му е още по-скъпо.
още по тематиката
Освен това водородът е по-експлозивен от дизеловото гориво, тъй че неговото предпазване може да се трансформира в огромен проблем за центровете за данни, ситуирани в огромните градове.

В допълнение към фрапантните ограничения за прекачване на спешното зареждане на центровете за данни към водород, Microsoft обмисля и по-реалистични други възможности под формата на зареждане от генератори с природен газ, които отделят доста по-малко излъчвания от дизеловото гориво, както и синтетично дизелово гориво, което отделя по-малко въглерод при изгаряне.

Други компании също преследват по-екологични цели в енергийните си планове: Rolls-Royce и Daimler Truck AG ще разработят горивни кафези за центрове за данни, а Keppel и Mitsubishi възнамеряват да построят атомна централа.

Акумулаторите с огромен потенциал се обрисуват като друга опция. Така да вземем за пример, операторът Switch ще построи комплекс от слънчева централа с мощ 127 MW и модули Tesla MegaPack с общ потенциал 240 MWh за своя център за данни в Невада.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР