Microsoft публикува незадължителната кумулативна актуализация за Windows 11 версия 22H2,

...
Microsoft публикува незадължителната кумулативна актуализация за Windows 11 версия 22H2,
Коментари Харесай

Излезе голямото обновяване Moment 3 за ОС Windows 11 версия 22H2: нововъведения и промени

Microsoft разгласява незадължителната кумулативна актуализация за Windows 11 версия 22H2, която носи редица нови функционалности и промени. Да напомним, че в този момент обновяванията за постоянните версии на новата операционната система на Microsoft излизат в границите на огромните обновявания с име Moment. Сегашният Moment 3 ъпдейт е вторият за тази година.

Очаква се всички консуматори на Windows 11 версия 22H2 да получат актуализацията като част от идващия Patch Tuesday, който е разгласен за 13 юни 2023 година Ако желаете да инсталирате актуализацията още в този момент, преминете към Windows Update Center и проверете за актуализации. Някои функционалности ще изискват и актуализиране на приложенията посредством Microsoft Store.

Нововъведения и промени

Изолиране на Win32 приложенията. Windows 11 към този момент ще може да извършва класическите Win32 приложения в изолирана среда, с цел да предотврати достъпа на нежелани или неоторизирани стратегии до сериозните съставни елементи на Windows. Функцията доста ще увеличи сигурността на операционната система. Важно е да се означи, че това е предварителна версия на функционалността, което значи, че в някои случаи тя може да не работи без неточности.

Сега можете непосредствено да стартирате системата с облачния десктоп на Windows 365 и да го зададете като подразбиране за своето компютърно устройство. Вече можете да стартирате непосредствено от облачния десктоп на Windows 365 и да го зададете на устройството си по дифолт. Когато включите компютъра си, функционалността ще ви подкани да се логнете и по-късно ще влезете непосредствено във Windows 365 средата без каквито и да било спомагателни стъпки.

Добавена е поддръжката на Bluetooth Low Energy Audio. Тази технология обезпечава първокачествен тон с ниска консумация на сила, като по този метод се усъвършенства качеството на диалозите, видеоклиповете и музиката при съвместимите устройства, в това число безжичните слушалки като Galaxy Buds2 Pro.

Обновено е оформлението на панела с уиджети. Прикачените уиджети към този момент са отделени от новинарския канал на MSN. Добавен е и разделът „ Видеоклипове на MSN “, както и нов инструмент за закрепване, с цел да се опрости процесът.

Добавена е иконка за положението на VPN, която се демонстрира в горната част на дейната мрежова връзка в лентата на дилемите. Тя употребява цвета на систематичната тематика, в случай че имате връзка с разпознат VPN профил.


Добавена е алтернатива за проявление на секундите на часовника в лентата на дилемите. Тази функционалност може да бъде задействана в “ Settings “ (Настройки) -> „ Personalisation “ (Персонализиране) -> „ Taskbar “ (Лентата със задачи) в раздела „ Taskbar behaviour “ (Поведение на лентата със задачи). Можете също по този начин да кликнете с десния бутон на мишката върху таскбара, с цел да получите бърз достъп до неговите настройки.

Добавен е бутон за бързо прекопирване на кодовете за двуфакторна автентикация (2FA) в изскачащите вести от приложенията, конфигурирани на компютър или смарт телефон, обвързван с компютър посредством приложението Phone Connect. Функцията работи единствено на британски език.

Добавени са подсказки за бързите клавишни комбинации в контекстното меню на File Explorer. Показаната писмен знак или знак е част от клавишната композиция и подхожда на името на действието в контекстното меню. За да изпробвате смяната, изберете случаен файл и натиснете клавиша от контекстното меню на клавиатурата.

Режимът на киоск с голям брой приложения е функционалност, която разрешава на ИТ админите да дефинират набор от позволени приложения, които да се извършват, и да блокират всички останали функционалности. По този метод можете да създадете няколко разнообразни приложения и конфигурации за достъп за разнообразни видове консуматори на едно устройство.

Ето някои от наличните настройки:

Ограничаване на достъпа до Настройките с някои изключения – Wi-Fi, яркостта на екрана и други Ограничен достъп до Старт менюто за проявление единствено на позволените приложения Блокиране на изскачащите уведомления и прозорци, предизвикващи нежелателен потребителски интерфейс

Режимът на киоск с голям брой приложения е съвършен за сюжети, при които няколко души би трябвало да употребяват едно и също устройство. Това може да включва сюжети в региона на човешките запаси и търговията на дребно, образование и осъществяване на проби.

В момента режимът Multi Application Kiosk може да бъде задействан благодарение на PowerShell и WMI Bridge, като скоро ще бъде обезпечена и поддръжката на Intune/MDM и конфигурациите на пакетите за провизиране.

Потребителите към този момент могат да основават в действително време дъмпове на паметта  на ядрото в допълнение към към този момент съществуващите „ дъмпове на ядрото “ за процесите. Целта на този дъмп е да се съберат данни за поправяне на необикновена обстановка, като в същото време се разреши на операционната система да продължи да работи. Това понижава времето на престой спрямо инспекцията на другите неточности, сривове и краткотрайни увисвания, които не се класифицират като съдбовни.

За да създадете дъмп на паметта на ядрото в действително време, преминете към страницата „ Подробности “ в „ Мениджър на дилемите “, кликнете с десния бутон на мишката върху систематичния развой и изберете “ Create live kernel memory dump file “. Дъмпът ще бъде записан в следната папка:

%LocalAppData%MicrosoftWindowsTaskManagerLiveKernelDumps

Добавена е нова конфигурация за сензорна клавиатура, която замества чек бокса „ Показвай сензорна клавиатура, когато няма обвързвана клавиатура “ в Настройки -> Време и език -> Въвеждане -> Сензорна клавиатура. Новото падащо меню включва три варианти за установяване по кое време да се задейства сензорната клавиатура при допиране на редактируемо поле:

Никога – изключва сензорната клавиатура, даже когато към устройството няма включена хардуерна клавиатура Ако не е включена клавиатура – сензорната клавиатура се появява единствено тогава, когато устройството се употребява в режим на таблет и няма хардуерна клавиатура Винаги – сензорната клавиатура се появява без значение дали има включена физическа клавиатура

Добавена е поддръжка на Адаптивен надзор на яркостта на наличието (Content Adaptive Brightness Control, CABC) за преносими компютри и устройства от вида „ 2 в 1 “. Тя дава опция на операционната система да затъмнява или изсветлява областите на екрана според от показваното наличие, с цел да се реализира баланс сред потреблението на сила и образното усещане. Тази функционалност може да бъде задействана в менюто „ Настройки “ -> „ Система “ -> „ Дисплей “ в частта „ Яркост и цвят “. В падащото меню можете да намерите три варианти за работа: „ Изключено “, „ Винаги “ и „ Само на батерия “. При преносимите компютри и хибридните устройства „ 2 в 1 “ настройката по дифолт ще бъде „ Само на батерия “. Функцията би трябвало да бъде задействана от производителя на устройството (OEM), тъй че тя не е налична на всички преносими компютри и хибридни устройства 2 в 1.

Добавена е страница с настройки на хъбове и USB4 устройства в Settings (Настройки) -> Bluetooth and Devices (Bluetooth и устройства) -> USB. USB4 обезпечава по-добра продуктивност за докинг станции, високопроизводителни периферни устройства, екрани и зарядни устройства. Страницата с настройките на USB4 дава информация за опциите на системата и обвързваните периферни устройства, в случай че компютърът ви поддържа USB4. Тази информация може да помогне за отстраняването на проблеми, в случай че потребителите се нуждаят от помощ от производителя на устройството или от систематичния админ.

Функциите, налични в тази страница:

Преглед на обвързваните хъбове и USB4 устройства в дървовиден формат Преглед на атрибутите и вариантите, свързани с USB4 Копиране на данните в клипборда, с цел да могат да бъдат предоставени на сервизния отдел или на систематичния админ за премахване на неизправности
Добавени са нови настройки за дискретност за датчиците за наличие и API. Ако разполагате с устройство със съвместими датчици за наличие, към този момент можете да управлявате поверителността си и да отказвате достъпа на избрани приложения до тези датчици. Microsoft не събира изображения и метаданни, а цялата обработка се прави локално на хардуера на устройството, с цел да се подсигурява оптималната дискретност.

Новата конфигурация можете да намерите в Настройки -> Поверителност и сигурност -> Откриване на наличие, в случай че устройството ви поддържа тази функционалност.

Подобрена е продуктивността на търсенето в приложението Настройки.

Инструментът „ Ножица “ към този момент се отваря по дифолт, когато натиснете клавиша Print Screen. Тази конфигурация може да бъде деактивирана в „ Настройки “ -> „ Специални функционалности “ -> „ Клавиатура “. Ако преди този момент сте трансформирали сами тази конфигурация, нейната стойност ще се резервира.

До 20 скорошни таба от Microsoft Edge към този момент могат да се демонстрират в менюто Alt + Tab и в изгледа на дилемите. Можете да управлявате тази конфигурация в „ Настройки “ -> „ Многозадачност “.

Функцията за надписи в действително време към този момент поддържа следните езици:

Китайски език (опростен и традиционен) Френски (Франция, Канада) Германски Италиански Японски Португалски (Бразилия, Португалия) Испански Датски Английски (Ирландия, други британски диалекти) Корейски

Субтитрите в действително време могат да се задействат благодарение на клавишната композиция WIN + Ctrl + L или от изскачащото меню Quick Actions в лентата на дилемите. При първото пускане функционалността ще предложи да изтегли нужните съставни елементи за различаване на речта на вашето устройство. Ако поддръжката на различаване на речта не е налична на определения от вас език на Windows или ви е нужен различен език, можете да изтеглите съставените елементи за различаване на речта за функционалността за надписи онлайн в Настройки > Време и език > Език и район.

Напълно е модифицирана страницата за помощ за командите в приложението за конфигурация на гласовото ръководство, с цел да бъде по-удобна и разбираема за потребителя. Полето за търсене дава опция на потребителите бързо да намират търсените от тях команди, а за всяка категория са добавени спомагателни инструкции. Има също по този начин описания и образци за потребление на всяка команда.

Гласовото ръководство към този момент поддържа и други диалекти на британския език, в това число английски, индийски, новозеландски, канадски и австралийски. Когато активирате гласовия надзор за първи път, ще бъдете подканени да изтеглите нужния речеви модел, с цел да активирате разпознаването на гласовите команди на вашето устройство. Ако гласовият надзор не откри модела на речта, който подхожда на езика на интерфейса ви, можете да продължите да употребявате гласовия достъп на британски език (САЩ).


Добавени са нови команди, които улесняват подчертаването и редактирането на текст благодарение на гласово ръководство:

Действие, което би трябвало да се изпълни Команда Маркиране на диапазон от текст в поле «Select from [text 1] to [text 2]», да вземем за пример, «Select from have to voice access» Премахване на целия текст от обещано поле «Delete all» Прилагане на форматиране към маркирания или последно подбудения текст «Bold that», «Underli

Както нормално, следващото огромно възобновяване за операционната система Windows 11 на Microsoft ще се популяризира последователно, само че доникъде на месец юни всички консуматори би трябвало да са я получили. Ако ъпдейта Moment 3 бъде конфигуриран още в този момент, допустимо е работата на някои функционалности към момента да е леко лимитирана. Така да вземем за пример, в един от мненията към обновяването се споделя, че липсва чек бокса за проявление на секундите от часовника в таскбара при Windows 11 build: 22621.1778. Но доникъде на месец юли всичко би трябвало да е готово/

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР