Microsoft обяви програмата Extended Support Updates (ESU) за Windows 10,

...
Microsoft обяви програмата Extended Support Updates (ESU) за Windows 10,
Коментари Харесай

Не искаш Windows 11 – плащай. След края на 2025 година обновяванията по безопасността за Windows 10 стават платени

Microsoft разгласи програмата Extended Support Updates (ESU) за Windows 10, която ще започва през месец октомври 2025 година след края на безплатната удължена поддръжка на операционната система. В рамките на тази стратегия Microsoft ще продължи да дава актуализации по сигурността за Windows 10, само че на платена основа. Платените актуализации ще се издават в продължение на три години.

Отбелязва се, че Windows 10 ESU ще бъде налична за всички, а освен за корпоративни клиенти, както бе при Windows 7 ESU. Това значи, че потребителите на Windows 10, които не желаят да преминат към Windows 11, ще могат да се записват за годишен абонамент, с цел да получават актуализациите по сигурността и след октомври 2025 година Цената на абонамента към момента не е оповестена.

Ако сте средностатистически консуматор или организация, които решат да продължат да употребяват Windows 10 след края на поддръжката, която завършва на 14-ти октомври 2025 година, ще имате опция да регистрирате компютъра си в платената стратегия Extended Security Updates (ESU).

Програмата ESU дава опция на персоналните компютри да продължат да получават сериозни и значими актуализации по сигурността въз основата на годишен абонамент след края на поддръжката. Повече детайлности, в това число цените, ще бъдат оповестени на по-късен стадий. Програмата ESU дава опция на елементарните консуматори и организациите от всевъзможен мащаб да удължат потреблението на компютрите с Windows 10 след края на поддръжката и да подсигуряват сигурността.

„ Въпреки че мощно предлагаме да преминете към Windows 11, признаваме, че има условия, които може да изискват потреблението на Windows 10 до края на поддръжката на операционната система. Именно за тези консуматори Microsoft предлага програмата Extended Security Updates (ESU) “, декларират разработчиците “.

Важно е да се означи, че програмата ESU се отнася само за актуализациите по сигурността. Това значи, че Microsoft няма да прибавя нови функционалности в Windows 10 след октомври 2025 година ESU е нужна най-вече за корпоративните клиенти, които нямат време да преминат от Windows 10 към по-нова операционна система преди края на поддръжката.

Разбира се, Microsoft не принуждава потребителите да се абонират за актуализациите за сигурност. Операционната система ще продължи да работи обикновено и след края на поддръжката, само че отбраната против хакери доста ще отслабне.

На корпоративните клиенти се предлага и опцията да преминат към облачната услуга Windows 365, в случай че компютърът с Windows 10 не е съчетаем с Windows 11. Тези устройства ще бъдат автоматизирано добавени към програмата ESU като част от техния абонамент за Windows 365. По принцип Microsoft очевидно се ориентира към абонаментна операционна система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР