Microsoft и OpenAI са oсъдени от 16 лица, които твърдят,

...
Microsoft и OpenAI са oсъдени от 16 лица, които твърдят,
Коментари Харесай

Microsoft и OpenAI са осъдени за 3 млрд. долара за нарушаване на поверителността с ChatGPT

Microsoft и OpenAI са oсъдени от 16 лица, които настояват, че фирмите са употребявали персонални данни без позволение за образование на своите езикови модели с изкуствен интелект (ИИ).

Искът от 157 страници е подаден от лицата посредством адвокатската адвокатска фирма Clarkson във федералния съд в Сан Франциско, Калифорния през вчерашния ден. В желае се твърди, че Microsoft и OpenAI са употребявали данни за образованието на ChatGPT без единодушие, уместно съобщение или възнаграждение за потреблението на тези данни.

„ Въпреки одобрените протоколи за закупуване и потребление на персонална информация, ответниците употребяват друг метод – кражба. Те систематично извличат 300 милиарда думи от интернет от книги, публикации, уеб страници и изявления – в това число персонална информация, получена без единодушие. OpenAI направи това скрито и без да се записва като брокер на данни, както се изискваше според използваното законодателство. “

се твърди в желае

В желае се приказва и за неприкосновеността на персоналния живот, като се отбелязва, че данните, употребявани от OpenAI са съдържали информация за убежденията на хората, навиците им за четене, заниманията им, данни за транзакциите и местоположението им, записи от чатове и други.

Искът е ориентиран и към метода на OpenAI за скриване на персонална информация. По-рано тази година The Register разгласява отчет, който хвърля светлина върху проектите на OpenAI да предотврати приключването на персонални данни при потреблението на ChatGPT. Според отчета, OpenAI неотдавна е въвела филтър за наличие, който би блокирал изкуствения разсъдък да изписва персонална информация като телефонни номера и информация за кредитни карти.

И най-после, в желае се твърди, че Microsoft и OpenAI са нарушили Закона за електронните връзки за отбрана на персоналните данни, като са получили и употребявали поверителна информация по противозаконен метод.

Искът като цяло е цялостен с цитати от откриватели, учени, публицисти и други, които в предишното са алармирали за потреблението на невронни мрежи и изкуствен интелект. Въпреки това, в подадената тъжба не се загатва по какъв начин потреблението на информацията и случаите на породени от нея вреди са на стойност 3 милиарда $, колкото е предявеното обезщетение.

Това не е първият път, в който Microsoft попада под обстрел поради корист с данни или потреблението им без съответното единодушие. Миналия месец Twitter изпрати уведомление до Microsoft, в което се твърди, че компанията е употребила данни на Twitter без тяхно единодушие. От друга страна, OpenAI имаше свои лични проблеми. През март компанията заяви за пробив, при който е изтекла частична информация за заплащанията на потребителите на ChatGPT. Освен това, по-рано този месец данните за сметките на над 100 000 консуматори на ChatGPT изтекоха и бяха продадени в тъмната мрежа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР