Мианма и Китай подписаха днес десетки споразумения за инфраструктурни проекти

...
Мианма и Китай подписаха днес десетки споразумения за инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Икономически коридор за милиарди долари ще свързва Мианма и Китай

Мианма и Китай подписаха през днешния ден десетки съглашения за инфраструктурни планове в Мианма - част от устрема на Пекин да ускори наличието си в тази страна от Югоизточна Азия, която е в изолираност от Запада, съобщи „ Ройтерс ”.

По време на двудневното посещаване на Си Цзинпин, което е първото на китайски водач в Мианма от 19 години насам, той подписа с премиера Аун Сан су Чжи 33 съглашения в поддръжка на самодейността " Един пояс, веднъж ".

Двамата водачи се споразумяха за по-бързото основаване на икономическия кулоар сред двете страни - грамаден инфраструктурен план за милиарди долари. Той планува създаване на ж.п. линия от Югозападен Китай до дълбоководно пристанище на Индийския океан в конфликтната мианманска провинция Ракхайн, основаването на специфична икономическа зона по границата сред двете страни и нов градоустройствен план за комерсиалната столица Янгон, осведоми Българска телеграфна агенция.

Си Цзинпин и Аун Сан Су Чжи не са обсъждали противоречивия китайски план за построяването на голям язовир. Работите по този план за 3,5 милиарда $ са в застой от 2011 година, съобщи „ Ройтерс ”. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР