Мезетата за Коледа - от вносно месо. Заради недостиг на

...
Мезетата за Коледа - от вносно месо. Заради недостиг на
Коментари Харесай

Мезетата за Коледа - по-скъпи и от вносно месо

Мезетата за Коледа - от вносно месо. Заради дефицит на българско свинско, съвсем всички салами по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания. В същото време цените на месните артикули на щанда потеглят нагоре. Колко ще костват мезетата и пържолите по Коледа, както и какво демонстрират инспекциите на контролните органи в комерсиалната мрежа за месо - ревизира Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ".

Още от октомври цените на саламите потеглиха нагоре. Заради по-високите разноски за месопреработвателите кренвиршите, шунката и колбасите нарастнаха с сред 10 и 15% на щанда. По всичко проличава, че по време на коледния пазар ще има и нови растежи.

Колбасите, които консумираме са най-вече от вносно месо. Заради дефицит на българско свинско в преработката се влага най-вече месо от Испания, Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Българското месо на нашия пазар задоволява едвам към 40% от потреблението на свинско и е главно за прясна консумация.

Още преди празничното извършване на покупки да е почнало, Мартин Цеков към този момент е подготвен с менюто за коледната софра. Когато избира пържолите и мезетата за празниците, залага на родното. „ За мен е значимо месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е същинско ", споделя той.

Интересът към българското на щанда регистрират и търговците в месарските магазини. „ Българското месо се търси непрекъснато. Нашите клиенти го избират ", разяснява Десислава Тодорова - търговец на месо.

През последните години обаче съвсем всички салами, които доближават до трапезата ни, са от вносно месо. Причината е, че създадените у нас количества свинско не доближават, изясняват преработвателите.

Не е загадка, че в никакъв случай не ни е стигало българското месо - изключително свинското и говеждото. Затова се постанова 40% от месото, което употребяваме да е от български производители и 60% да добиваме от Европейски Съюз. Нашето българско месо стига единствено за прясна консумация - за транжорни и за пресните витрини, споделя Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР