Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно

...
Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно
Коментари Харесай

Гръцката кухня – здравословна и неповторима

Meze е общото име на многочислените дребни ястия, които всекидневно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна част от гръцката софра, тъй като там е признато човек да се храни, до момента в който пие. Узото пък в никакъв случай не се сервира без meze – постоянно хората оферират към него най-малко купичка с ядки, както и прочее към другите алкохолни питиета. Оректика пък е названието за разядките, които се употребяват най-често преди главното ядене.
Гръцката кухня има доста дълга традиция и усетите на ястията се променят съгласно сезона и местоположението. В исторически проект гръцките готвачи са повлияни от античен Рим, Европа и доста страни от останалия свят. Още Архестратос написва първата готварска книга през 320 година пр.Хр., а съгласно историята Гърция има кулинарни обичаи отпреди 4000 година Древната гръцка кухня се славела със своята невзискателност, като в тези времена се консумирали най-вече ястия от пшеница и зехтин, комбинирани по-рядко със свинско и по-често с риба, а виното било неразделна част от трапезата. Тази наклонност в гръцката диетична кухня продължава през всички столетия и се трансформира в по-новите времена, когато техническия напредък прави месото по-достъпно. Виното и зехтинът обаче и до през днешния ден са неразделна част от нея.

Зехтинът е една от визитните картички на гръцката кулинария. Той е може би най-хубавият в света и постоянно е прекупуван от други производители и бутилиран под съответния етикет. Най-здравословен и апетитен е чистият, екстра върджин, зехтин, който може да се откри във всички супермаркети и гурме магазини, само че цената му не е доста ниска. Вероятно гърците вършат най-вкусния зехтин заради това, че той се е употребявал от антични времена, а потреблението му в Гърция на глава от популацията е по-голяма откъдето и да е било другаде по света. В някои случаи, при производството на зехтина, маслините се пресоват по същия метод по който и през древността – благодарение на огромни дървени греди и камък. Днес олиото се извлича чрез машини с високоскоростни центрофуги. Именно по този начин се получава зехтинът клас екстра върджин. Това е първото сплескване, за което са нужни жестоко 5 кг. маслини за рандеман от 1 л. подготвен артикул. Така се добива най-здравословният зехтин за изразходване и в действителност - едно от най-здравословните неща на планетата.

Едно от местата с най-вече клиенти във всяко гръцко населено място е локалната пекарна. Хлябът е бил съществена храна още в древността и към момента се употребява с всяко ядене, като гърците обичат да си топват огромни залци в останалия от ястието сос или в зехтин, или просто затрупан като брускета с дзадзики, тарама салата (от хайвер) и мелидзана салата (от патладжан). Едва ли има нещо по-вкусно от прясно приготвения самун и потреблението му до момента в който е още топъл. Някои дребни пекарни към момента подготвят хляба на огън с дърва и употребяват старите фамилни предписания.

Узото е най-известната гръцка напитка в целия свят и едно от нещата, с които човек свързва Гърция. Според гърците, и посетителите на страната, потреблението на узо е изкуство или даже метод на живот. Не единствено самата приложимост на тази алкохолна напитка трансформира храненето в едно запаметяващо се гурме прекарване. Много значими са и методът на пиянство, и компанията. Ключът към същинското изразходване на узо е meze. Тези дребни прелестни ястия омекотяват резултата от узото и те подготвят да пиеш, и да събеседваш с часове вместо да се напиеш. Причината гърците да не се “умъртвяват” е в бавното пиянство, meze и присъединяване в диалозите на масата преди отпиването на идната глътка. Брандовете узо са безчет, а съгласно мнозина напитката е самобитен афродизиак и катализатор за освобождение на душата от всички неприятни събития. Отлична визия за тази невероятна напитка добива човек, когато гледа “Зорба гъркът” или чете книга на Никос Казандзакис.

Картата на Гърция демонстрира за какво тук се употребява такова голямо количество морска храна. Наличието на дълга брегова линия трансформира тази храна в съществена част от гръцката диета. Пържените калмари да вземем за пример най-често са оповестени като meze в менютата на заведенията за хранене. Ако те са пресни в листата ще е посочено, тъй като по закон те са длъжни да отбележат дали са пресни или замразени. Сардините могат да бъдат meze, само че също и главно. Хората ги обичат на скара, само че и пържени са доста вкусни. Могат да бъдат приготвени и с доматен сос и лимон. Принципно колкото по-малки са сардините, толкоз по-вкусни са. Към meze спада и паламуд лакерда – от фамилията на риба звук. Рибата е транжирана на филета и потопена в марината от зехтин и лимон за няколко дни, преди да бъде сервирана. Много добре се комбинира с узо. Скаридите тук се пържат цели и се употребяват цели – дружно с главите. Скариди саганаки се оферират като meze и се подготвят с доматен сос и сирене, като се оферират в съвсем всички ресторантчета профилирани в бързото хранене. Октоподите на някои острови могат да бъдат едно от най-вкусните ястия, които сте опитвали. Много зависи обаче дали готвачът е умел, тъй като може да се получи и противоположният резултат. Много са вкусни на скара, само че и мариновани също не са неприятни. Мидите са едно от най-консумираните ястия от групата на морските блага, само че те могат да бъдат нож с две остриета. Ако се прекали с тях от време на време се стига до стомашни неразположения, хората с алергии би трябвало да са деликатни, тъй като могат да провокират реакция, а в случай че индивидът, който ги е чистил е пропуснал някоя мъртва мида то клиентът може да се натрови. Съществуват доста способи за приготвянето им, а до момента в който се чистят от време на време се съпротивляват много.
Фета е едно от най-известните гръцки сирена. Може да се подготви от овче, козе или краве мляко. Европейски Съюз е приел закон, съгласно който единствено гърците могат да кръстят сиренето си фета. Това е прясно сирене и в случай че се остави да зрее прекомерно дълго става доста солено.

Много особено ядене за Гърция е добре познатата ни мусака. Там тя се подготвя главно с патладжан на слайсове. Месото и зеленчуците се редят на пластове, поливат се с бял сос бешамел и се щемпел. Модерната версия на тяхната мусака е много по-раздвижена. Първият слой е от сотирани в зехтин патладжани, вторият от леко задушено с домати агнешко, като се прибавят лук, чесън и подправки и от горната страна се заливат със сос бешамел. Пече се до златисто и се сервира топла.
Няма метод човек да седне в таверна и да не си поръча една гръцка салата с чаша узо. Гърците я подготвят на етажи от домати, краставици и червен лук, кубчета фета сирене, маслини и се овкусява със сол, зехтин и риган. Няма по-вкусна композиция от гръцка салата и шот узо в горещия летен ден за пускане на обедното хранене.
Гръцката кухня е една от най-хубавите, тъй като комбинира пресни артикули и уравновесено количество подправки. Вкусните и потребни ястия на гърците съчетани с чудесно вино и узо, и добра компания, може много да удължат обяда или вечерята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР