Мей се готви за разговори с Макрон, които може да

...
Мей се готви за разговори с Макрон, които може да
Коментари Харесай

Гардиън: Мей прекъсна почивката си, за да разговаря с Макрон за Брекзит

Мей се готви за диалози с Макрон, които може да се окажат решаващи във връзка с проекта за Брекзит, написа " Гардиън ".

Изданието разяснява, че може да се окаже мъчно френският президент да бъде извоюван на страната на Англия по въпроса за изискванията за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз.

Отбелязва се, че таман той е в положение да повлияе на останалите членки на съюза по тази тематика, само че съгласно " Гардиън " в навечерието на срещата очакванията на Тереза Мей да убеди Макрон да заеме позиция, друга от тази на останалите страни от съюза не са изключително огромни, предава Българска телеграфна агенция.

Вестникът добавя, че английският министър председател е прекъснала лятната си отмора в Италия, с цел да беседва с Макрон (според Лондон - най-голямата спънка пред проектите на Мей за излизането от ЕС) и да го убеди да смекчи позицията си по въпроса за Брекзит. Вестникът цитира неназован английски държавен източник, който декларира, че в договарянията с членките на съюза Франция е била най-несговорчива.

Преди извънредно значимите диалози през днешния ден Тереза Мей е била предизвестена, че е малко евентуално Франция да смекчи позицията си, написа " Индипендънт ", базирайки се на някогашния английски дипломат във Франция лорд Питър Рикетс. Дипломатът също така прикани английските министри да не размахват като чучело опасността, че Англия щяла излезе от Европейски Съюз без съглашение, защото съгласно него съюзът е наясно, че това е блъф. Рикетс приказва за това, откакто министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт прикани водачите на Франция и Германия да се намесят, с цел да предотвратят излизането на Англия без съглашение и предизвести, че опцията това да стане " се усилва с всеки минал ден ", разяснява " Индипендънт ".

Тереза Мей ще убеждава Макрон, че лансираната от нея неотдавна тактика за изискванията за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз (т.нар проекта от Чекърс) е преференциална и за Лондон, и за Европейски Съюз, написа " Телеграф ". Вестникът разяснява, че в същото време министър председателят в действителност е получила публично предизвестие от френска страна, имайки поради изказването на представител на Елисейския замък, че на днешната среща на Лазурния бряг няма да се водят договаряния.

По мотив днешните диалози с Макрон " Телеграф " написа, че Мей се пробва да заобиколи основния преговорящ на Брюксел по въпросите на Брекзит Мишел Барние и все по-активно прави опити да азговаря непосредствено с водачите на страните от Европейски Съюз. " Телеграф " също показва, че се чака Мей да призове Макрон да прояви позитивно отношение към тактиката от Чекърс и да го предизвести, че отхвърлянето на тази тактика ще докара до подсилване на позициите на евроскептиците, които са за по-твърда линия към Брекзита.

Европейски Съюз демонстрира първи проблясъци на по-меко отношение по ирландския въпрос, написа " Файненшъл таймс ". Изданието отбелязва, че основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние е загатнал за смяна в позицията, с цел да помогне на Мей да прокара проекта си за Брекзит в английския парламент. Вестникът има поради

публикацията на Барние, поместена в 20 европейски вестника, в която той показва подготвеност " да усъвършенства " предлагането си за отбягване основаването на физическа граница сред Англия и Ирландия след Брекзит, която би означавала и физическа граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия. Барние дава обещание и връзки с Обединеното кралство, които ще са " невиждани по обсег и дълбочина " - нещо, което в Лондон се приема като знак, че Брюксел може да схване по-различен метод в съпоставяне със съществуващия модел за съдействие с трети страни, добавя изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР