Мецосопрано №1 в света, възхитителната българска оперна прима Веселина Кацарова,

...
Мецосопрано №1 в света, възхитителната българска оперна прима Веселина Кацарова,
Коментари Харесай

С концерт на оперна прима започват предколедните дни във Фестивалния комплекс

Мецосопрано №1 в света, възхитителната българска оперна прима Веселина Кацарова, чака с неспокойствие своя огромен концерт във Варна на 5 декември.

 Събитието ще бъде елитарният музикален акцент в предколедните празнични дни в морската столица. Кацарова ще дойде дружно с известния френски баритон Сирил Ровери, с който ще изпълнят едни от от най-прочутите оперни арии и дуети. Диригентът също идва от Франция - това е маестро Филип Брид, а оркестърът ще бъде Симфоничният оркестър на Държавна опера, Варна. Този извънреден концерт се провежда от " Елит Проджектс Мениджмънт " в партньорство с ТМПЦ Варна.

Вчера, малко преди да отпътува за следващия си влиятелен ангажимент, този път в Брисбейн, Австралия, където ще пее Кармен в едноименната опера на Бизе, българската прима призна пред уредниците на варненския концерт, че чака с неспокойствие появяването си пред взискателната аудитория на фестивалния морски град. Кацарова си напомни с топло възприятие далечната си изява във Варна отпреди 22 години в партньорство с уважавания тенор Емил Иванов. Примата, която живее в Швейцария, а в действителност е артистичен жител на света, показа, че постоянно и на всички места, където е пяла, се гордее с българското си име и с традицията на огромните български гласове.

Певицата, приета от музикалната рецензия поради изключителните си достижения на мецосопраното с най-голямата дискография в света, е въодушевяващ образец и със своето харизматично театрално наличие. Кацарова наложи на концертната сцена стилната си модерна визия - изчистени линии, изразена линеарност на костюма, който от време на време е и с панталон. Със своето младо пламенно лъчение Веселина Кацарова прекатурва визиите за огромна оперна прима, постоянно свързвани по остаряла традиция с показна помпозност. При всяка от редките си появи на българска сцена тя изненадва ценителите на класиката освен с превъзходния си глас, само че и с съвършената си линия и с блестящата фешън визия на същинска театрална икона на ХХІ век.

Кацарова е най-записваното мецосопрано на нашето време, тя има издадени над 90 компакт диска за най-престижните звукозаписни компании. Удивително многообразният й репертоар обгръща над 65 основни функции и се простира от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-хубавите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с паметни имена от актуалната оперна сцена като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и други Носител е на най-високите почетни трофеи за оперен реализатор в Германия и Австрия, давани за извънреден принос към културата - "Кamerzingerin " на Виенската и на Баварската опера. Определяна от познавачите като " Мецосопрано №1 " в света.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР