Метрополията Мадрид с нейните 6,6 млн. жители отново е европейски

...
Метрополията Мадрид с нейните 6,6 млн. жители отново е европейски
Коментари Харесай

Защо здравната система в Испания не се справи с пандемията от COVID-19?

Метрополията Мадрид с нейните 6,6 млн. поданици още веднъж е европейски епицентър на пандемията. Лекарката Анхела Ернандес споделя, че се усеща изострен дефицит на медицински личен състав, а интензивните отделения в това време още веднъж са претъпкани, написа "Дойче веле ".

Само на 22 септември в мадридските лечебни заведения са постъпили близо 3 000 души, от които 400 в интензивни отделения.

"Не си извадихме нужните поучения "

Има и други аргументи за новия гърмеж на болестта. Първоначално на никое място по летищата на Испания не са били правени проби за ковид, а по другите места – единствено при положение на оправдани подозрения за болест.

Причината – дефицит на лаборатории, които да вършат проучванията. Жителите на Мадрид са напряко обезверени от новите ограничавания, тъй като много дисциплинирано съблюдават ограниченията за отбрана, в това число носенето на защитни маски.

"Това, че никой не бе квалифициран за пандемията през март, въпреки че тя към този момент се задаваше с цялостна мощ, мога да го схвана. Но ми е неразбираемо за какво политиците не си извлякоха никакви поучения от нея “, споделя лекарката и не стопира да се оплаква от ниското възнаграждение на медиците в множеството от 17-те самостоятелни провинции на Испания.

Здравеопазване с доста дефекти

Лошите заплати в опазването на здравето се дължат и на ниските вноски за здравно обезпечаване на испанците. Всички жители заплащат в публичното здравно обезпечаване, само че сумите са релативно ниски спрямо други западни страни.

Самонаети лица заплащат да вземем за пример по към 300 евро на месец, само че в тази вноска влизат и отчисленията за пенсионно обезпечаване.

"Недофинансираното испанско опазване на здравето залага на бързата диагностика и късия престои в болница. Но за предварителна защита или рехабилитация нямаме никакви запаси “, споделя здравният специалист Алберто Хименес, началник на Фондацията Economía y Salud iв Мадрид.

Има и различен фактор за бързото увеличение на инфекциите. В Испания, и изключително в Мадрид, популацията живее начесто.

„ Много хора си поделят дребни жилища, тъй като наемите са скъпи. Така обаче елементарно се заразяват едни други “, споделя лекарката Ернандес, обяснявайки огромния брой на новите болести в работен квартали като Карабачел.

И освен това: визитата при доктор със компетентност става посредством наложителното посредничеството на здравните центрове, които играят ролята на пресяващ филтър, с цел да се избегне несъразмерното претоварване на лечебните заведения.

Тези здравни центрове обаче се трансфораха в огнища на болестта, заради което оттова към този момент съвсем не раздават часове за визити. Това пък, от своя страна, води до такава степен, че мнозина заболели си остават без диагноза.

В пандемията се оказа, че немското опазване на здравето, въпреки и да е скъпо, а частично и неефективно, въпреки всичко има най-малко едно значително преимущество. В Германия се падат по 34 интензивни кревати на 100 000 души, до момента в който в Испания те са едвам 10 на 100 000 поданици.

Освен това лечебните заведения в Испания са съсредоточени основно в огромните градове, а из провинцията достъпът до здравни грижи не е по този начин елементарен.

Втори в света по дълготрайност на живота

Независимо от тези дефекти, испанското опазване на здравето има и мощни страни.

По дълготрайност на живота Испания е втора в света след Япония. Мадрид и Барселона са и световноизвестни клъстъри за многочислени медицински изследвания.

Страната като цяло разполага с огромен брой извънредно положителни лечебни заведения – и всичко това без високи здравно-осигурителни вноски.

На фона на това, че огромна част от административното обслужване е цифровизирано, а в Мадрид даже има цифрови здравни досиета на пациентите, е неразбираемо, че страната не е в положение да обезпечи система за следене и надзор на веригите на болест.

За задачата държавно управление в Мадрид искаше да ангажира хора, които на доброволни начала да извършват тези отговорности.

„ Междувременно тази задача се извършва даже от бойци. Само и единствено да е на ниска цена “, оплаква се една здравна сестра.

Претовареният личен състав в мадридските лечебни заведения се готви даже да стачкува. „ Знаем, че в този момент може би не е най-подходящият миг, само че това е единственото ни средство за оказване на напън, откакто политиците отхвърлят да си извлекат поучения от рецесията напролет “, споделя лекарката Ернандес.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР