Методи Лалов поде оставка като съдия. В своя профил във

...
Методи Лалов поде оставка като съдия. В своя профил във
Коментари Харесай

Съдия Методи Лалов подава оставка и се включва в обществено-политическия живот


Методи Лалов поде оставка като арбитър . В своя профил във Фвйсбук той оповестява, че си потегля си от правосъдната система, " а Пламен Георгиев се завръща в нея, с цел да заеме почтено мястото си на прокурор. Каква подигравка . "

Лалолв разяснява, че прави това, с цел да работи за смяна , " която ще разреши в правосъдната система да влизат и да остават почтените, самостоятелни и способени магистрати. Излизам, с цел да се боря в правосъдната система да се завърне справедливостта ".

В заявката си до Висш съдебен съвет, той изяснява,че повода да напусне специалността, която упражнява повече от 16 години е, че достойнството и достолепието не му разрешават да следи по какъв начин " правосъдната власт прави следващата крачка към своята крах ".
 Съдия Методи Лалов: Властта на основния прокурор е неконтролируема
Съдия Методи Лалов: Властта на основния прокурор е неконтролируема

На уеб страницата на Народно събрание лъвовете изглеждаха като дракони, сподели някогашният началник на СРС

По думите му, " положението на правосъдната система непрекъснато се утежнява , което проличава ясно и от последната номинация за основен прокурор . Илюзия е да се мисли, че може да има смели, самостоятелни и обективни съдии в една мощно корумпирана структура, която е ръководена от политически подвластен Висш съдебен съвет , огромна част от членовете на който по предписание са лишени от професионални качества и мотивация да пазят и отстояват независимостта на правосъдната власт и да одобряват решения, които да обезпечат на жителите самостоятелен, обективен и ефикасен съд ".

" Вместо това Висш съдебен съвет се трансформира трайно в наказателен орган по отношение на тези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, пазят своята чест и достолепие. Самият аз станах обект на възмездие и систематична принуда от членове на Висш съдебен съвет, които не можаха да одобряват, че не съм подготвен да бъда подвластен ", добавя той.

Според него, " израждането на Висш съдебен съвет е резултат на първо място от преобладаващото политическо присъединяване в него, както и от метода, по който биват избирани членовете на Висш съдебен съвет от парламентарно показаните политически сили - непрозрачно и неприлично ".

" Не са изненада непрекъснатите скандални непрозрачни решения на Висш съдебен съвет, систематичното тъпчене на съдийското самоуправление при назначението на административни ръководители (спомнете си назначенията на изпълняващ функционалностите ръководител на Софийския областен съд, както и на ръководител на Софийския градски съд), нежеланието и неспособността на Висш съдебен съвет и ИВСС да ползва уверено закона по случаи като " Яневагейт " и " ЦУМгейт " и други ", изяснява Методи Лалов.
 СРС институционално е унищожен, гневи се Методи Лалов
СРС институционално е унищожен, гневи се Методи Лалов

Бившият ръководител на СРС разяснява новооткритото Наказателно поделение на СРС

" Прокуратурата от ден на ден ще господства над съда . Съдебната система от ден на ден ще губи съпротивителните си сили и способността да се почиства от подвластните и неспособни магистрати и правосъдни чиновници. Страхът, апатията и бюрократично отношение към работата от ден на ден ще взимат превес над смелостта, ангажираността за решение на проблемите на правосъдната власт и жаждата за правдивост у магистратите ", добавя той.

" За мен е въпрос на дълг да се включа интензивно в обществено-политическия живот и да работя за политическа смяна , без която не може да бъде осъществена жизненоважната за обществото правосъдна промяна. Вярвам че разнообразният ми опит в правосъдната система като младши арбитър, областен арбитър, зам.-председател и началник на наказателното поделение, както и ръководител на СРС, и познаването на проблемите на правосъдната система, ще бъдат от изгода за българските жители ", разяснява Лалов.
 Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на митинг
Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на митинг

Изпратил му известие по " Вайбър "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР