Методи Лалов © Красимир Юскеселиев С формални аргументи, които звучат

...
Методи Лалов © Красимир Юскеселиев С формални аргументи, които звучат
Коментари Харесай

ВСС пак отказа да освбоди Методи Лалов като съдия, въпреки това той ще участва в изборите

Методи Лалов

© Красимир Юскеселиев С официални причини, които звучат неуместно, Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет отново отхвърли да освободи съдията от Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който подаде оставка преди повече от месец - на 1 август. След две провалени съвещания по тематиката заради липса на кворум, през днешния ден болшинството от членовете на колегията (8:3 гласа) одобри, че преписката занапред би трябвало да се върне на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) - спомагателен орган към Висш съдебен съвет, която да ревизира дали в действителност Методи Лалов е изписал всичките си каузи, както и останалите условия към оставката му. После да изготви план за решение и да го внесе назад в колегията. Това обаче няма по какъв начин да стане незабавно, тъй като първото съвещание на КАК ще е на 16 септември.

Пред " Капитал " Методи Лалов съобщи, че това няма да му попречи да взе участие в локалните избори като лидер на листата на " Демократична България " за общински съветници в София. Той удостовери поръчката си, че ще съди Висшия правосъден съвет (ВСС) за вредите, които понася от тази преднамерена корист със закона и с пълномощията си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Висш съдебен съвет - хем администрация, хем с почивка

Методи Лалов подаде оставка на 1 август с едномесечно предупреждение и искане да бъде освободен, считано от 2 септември. На два пъти ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и ръководител на Съдийската гилдия, се пробва да свика съвещание, с цел да бъде гласувана оставката на Лалов – на 15 и на 30 август. И двата пъти съвещание не се организира заради липса на кворум, а обяснението на болшинството е, че Висш съдебен съвет е във почивка.

Очевидно ваканцията важи и за КАК. Истината е обаче, че за разлика от съда, който по закон излиза в едномесечна почивка през лятото, Висш съдебен съвет е тип административен орган, за който законът не планува излизане във почивка, а и няма по какъв начин - по изискване администрацията работи непрекъсваемо. Членовете на този орган имат право на годишни отпуски, само че самият орган, както и помощните му комисии, нямат законово право да пускат кепенците за един месец. В този смисъл позоваването на почивка през лятото е нарушаване на закона.

Днешното съвещание на Съдийската гилдия още веднъж беше планувано единствено с една точка в дневния ред - оставката на Методи Лалов. В съвещанието взеха присъединяване 11 от общо 14-те членове на колегията. Осем от тях гласоподаваха, че преписката първо би трябвало да се прати на КАК за мнение, тъй като в закона е записано, че планът за решение за освобождане на арбитър се показва на колегията точно от тази комисия. КАК би трябвало да реши дали съдията си е написал делата и ги е оповестил с направени претекстове, обявиха представители на болшинството.

През август арбитър Вероника Имова, която част от това болшинство, изясни в изявление пред " 24 часа ", че няма смисъл колегията да се събира, тъй като още тогава тя разполагала със информация за точния брой ненаписани каузи на Лалов и приема тази информация за меродавна. " Към 7 август делата, по които [Лалов, б. а.] е задължен да изготви правосъдни актове са 111, от тях 13 са с постановени присъди, по които би трябвало да напише претекстове ", съобщи Вероника Имова. Към 2 септември т.г. Методи Лалов разгласи, че към този момент е написал всичките си каузи, само че Съдийската гилдия желае удостоверение за това и болшинството реши, че преписката ще бъде върната на КАК, която да извърши инспекция. През цялото време членовете на колегията от болшинството заявиха, че са наясно, че никой не може да бъде държан принудително на работа, която не желае да прави и си е подал оставката.

Междувременно в дебата по време на съвещанието през днешния ден стана известно, че досега съдийската гилдия неведнъж е вземала решения за освобождение на съдии, преди да са си написали претекстовете. Споменаха се и съответни имена.

Лалов: Това е следващата подигравка на Висш съдебен съвет с достолепието на съдиите

" Капитал " потърси арбитър Лалов за коментар, а той оприличи днешното решение на колегията на подигравка.

" За мен това решение е следващата подигравка с достолепието на съдиите. Висш съдебен съвет е задължен да провежда активността си в границите на едномесечния период на предизвестието, в това число и всички негови органи, които следва да се произнесат в границите на тази процедура, следва да го създадат в този период на предизвестието. Противното схващане опонира на закона и всъщност наложително ме задържа в правосъдната система, като не ми разрешава да работя друга работа, която съм решил. Това ми нанася вреди - имуществени и неимуществени, за които, както към този момент заявих, ще потърся обезщетение.
Делата съм си изписял в едномесечния период на предизвестието с цената на неимоверни персонални старания. Не е правилно тиражираното в всякакви " медии ", че сътрудници са писали мои каузи.Категорично декларирам, че няма нито едно дело, което да е написано от различен, а не от мен ", съобщи Лалов.

Той разяснява и спекулациите към отхвърли му предходната седмица да се произнесе по постъпило в периода на предизвестието му искане за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража " на малолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни. Днес членовете на Висш съдебен съвет – Вероника Имова, Севдалин Мавров и други, разясниха, че това бил отвод от правораздаване, Лалов бил задължен да се произнесе по настояването за смяна на мярката, без значение, че по закон след подаването на оставка на него не следва да му се разпределят каузи. Прознасянето по мярката за неотклонение е еднократно и обикновено деяние, което по никакъв метод не може да затрудни един углавен арбитър, разясниха съдиите Имова и Мавров.

" Направил съм стимулиран отвод до ръководителя на съда, в който съм изложил причини за какво не следва оттук насетне да преглеждам други каузи – това произтича както от духа на закона, по този начин и има за цел да не натоварва съдията с друга работа, която може да го обвърже. Тази мярка за неотклонение в правосъдната фаза може да завърши в едно съвещание, само че може да се наложи и провеждането на повече съвещания, което не може да бъде планувано. Няма по какъв начин това да бъде използвано във връзка с арбитър, който е подал оставка и чийто период на предизвестието към този момент е изминал.

Въпросът е кардинален. Аз не тичам от каузи. Изгледал съм хиляди и съм изписал в границите на един месец десетки, тъй че едно дело не е нещото от което се тревожа. Обичайната процедура при напускането на съдии досега е делата да се преразпределят на други съдии. По тази причина смятам, че това дело се употребява единствено като мотив Висш съдебен съвет да продължи саморазправата с мен ", споделя Лалов по случая.

Методи Лалов от дълго време е конкурент на статуквото в правосъдната система и затова - обект на репресии от страна на Висш съдебен съвет – както предходния състав, по този начин и от сегашния. В този смисъл преднамерената разпра с него е значително предстояща, въпросът, който се слага е до каква степен забавянето на освобождението му като арбитър може да попречи на регистрирането му за локалните избори. Срокът за регистрация на листите за общински съветници е 24 септември.

Категоричен съм, че след приключване на периода на предизвестието и след следващото отсрочване аз нямам задължения към съда и ще вземам участие пълноценно в политическия развой като лидер на листата на " Демократична България ", съобщи за " Капитал " Лалов.

Той съобщи, че ще заведе дело за вреди освен против Висш съдебен съвет, само че и против дисциплинарния състав, бавил решението по преписката му цели две години. Вероника Имова е един от членовете на този състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР