Методът за редакция на гени CRISPR досега се смяташе за

...
Методът за редакция на гени CRISPR досега се смяташе за
Коментари Харесай

Методът за редакция на гени CRISPR се оказва опасен

Методът за редакция на гени CRISPR до момента се смяташе за едно от най-важните нововъведения в медицината със дарба да реши голям брой генетични проблеми и болести поради високата си точност. Проучване на английски учени от Wellcome Sagner Center обаче слага под подозрение успеваемостта на CRISPR, оповестява онлайн изданието MIT Technology Review.

Учени "обучиха " кафези да се борят с автоимунни заболявания

Започва тестване на нова терапия против рак

Учените са тествали успеваемостта на CRISPR с три разнообразни типа кафези - ембрионови стволови кафези от мишки, костни кафези от мишки и кафези от човешката ретина. И при трите са засечени съществени промени след редакцията на ДНК с CRISPR.

Нов кръвен тест ще открива 10 типа рак още преди признаците

Учени сътвориха "моливи " за редактиране на гени

Оказвасе, че CRISPR може да докара до изтриването, преместването или обръщането на огромни елементи от ДНК нишките. В някои случаи са наранени стотици и даже хиляди "букви " от ДНК нишката.

Пред Nature News ръководителят на изследването Алън Брадли разяснява, че казусът е обвързван с момента на възобновяване на клетката след операциите. "Клетката се пробва да възвърне обстановката, само че не знае кои детайли от ДНК са били свързани един с различен ", споделя той.

Според учените, в случай че CRISPR се употребява за редакцията на милиарди гени, това може да докара до проблеми. Рискът е, че сходни повредени кафези може да се трансфорат в ракови, което на процедура ще обезсмисли потреблението на технологията за лекуване на генетични болести.

WADA не разрешава генномодифицирани спортисти

Учени записаха видео върху живи ДНК кафези

Пред сп. New Scientist Брадли разяснява, че би трябвало да се изследва методът и резултатите му по-задълбочено, преди да може да се употребява в клинични проби. Според него пропускът в откриването на тези странични резултати евентуално се дължи на другия способ и метод на търсене. Повечето разработки с CRISPR се концентрират върху по-малки мащаби и райони на ДНК, до момента в който в тази ситуация е издирван резултатът от метода в доста по-голям мащаб.

Учени съживиха липсващ вирус посредством ДНК по пощата

Освен това има разнообразни вариации на CRISPR, както и разнообразни способи на използването му. Всеки може да има друг резултат и последствия върху клетките. Именно по тази причина са нужни още изследвания, с цел да може да се открият действителните благоприятни условия и приложения на CRISPR, само че за в този момент наподобява, че методът няма да е чак толкоз повсеместен и необятно използван, както се смяташе. За в този момент това значи, че когато го употребяват, учените би трябвало да вършат много по-задълбочен и необятен разбор, с цел да се уверят, че някъде не са се показали странични резултати, разяснява професор Джеймс Хабър пред Nature News, като той няма присъединяване в самото изследване.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР