Методът е разработен от химици от САЩ и КитайУчени откриха

...
Методът е разработен от химици от САЩ и КитайУчени откриха
Коментари Харесай

Учени откриха метод за унищожаване на замърсители в опаковки, шампоани и гримове

Методът е създаден от химици от Съединени американски щати и Китай

Учени откриха способ за заличаване на безконечни замърсители, наричани по този начин поради рисковата им устойчивост и токсичността им, заяви.

Методът, който изисква относително ниски температури и елементарни реактиви, е създаден от химици от Съединени американски щати и Китай. Статия за него е оповестена в списание „ Сайънс “.

Досегашните способи за разграждане на тези замърсители пер- и полифлуороалкилови съединения (PFAS), изискват мощна обработка, да вземем за пример изгаряне при доста високи температури или облъчване с ултразвук. Тяхната съвсем неразрушима природа е обвързвана с дългите въглеродно-флуорни връзки, които ги построяват и които са едни от най-здравите в органичната химия.

Тези замърсители се срещат в доста ежедневни предмети и могат да провокират съществени здравословни проблеми. Разпадат се извънредно постепенно. Съдържат се в опаковки, шампоани, незалепващи прахове и гримове. Разработени са през 40-те години на предишния век.С течение на времето са се популяризирали в околната среда: водата, почвата, въздуха, подпочвените води, езерата и реките.

Миналата седмица шведско изследване сподели, че дъждовната вода не е безвредна за пиянство на всички места по Земята поради високите равнища на PFAS.

Според някои изследвания излагането на PFAS може да повлияе на плодовитостта и развиването на плода. Може да докара и до нараснал риск от затлъстяване или някои типове рак (на простатата, бъбреците и тестисите) и нараснали равнища на холестерол.

Изследователите съумяха да намерят едва място на някои типове PFAS: в единия завършек на молекулата им група кислородни атоми е уязвима на разтворител и елементарен реагент при междинни температури от 80 до 120 градуса по Целзий. Когато това се случи, „ цялата молекула се унищожава в каскада от комплицирани реакции “, споделя Уилям Дихтел от Северозападния университет в Съединени американски щати, един от създателите на проучването.

Учените са употребявали и авангардни изчислителни способи, с цел да картографират квантовата механика зад тези химични реакции. Тази работа може да се употребява за възстановяване на метода.

Настоящото проучване се концентрира върху 10 PFAS. Според Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати има повече от 12 000 „ безконечни химикали “.

„ Съществуват и други типове (PFAS), които нямат същата слабост, само че всеки от тях има своя лична уязвимост “, показва Уилям Дихтел. "Ако успеем да я идентифицираме, ще знаем по какъв начин да ги унищожим. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР