Метла, но не буквална, а преносна, готвят за почистващия персонал

...
Метла, но не буквална, а преносна, готвят за почистващия персонал
Коментари Харесай

Без защита от съкращения: Готвят метла за чистачите на летището

Метла, само че не дословна, а преносна, готвят за почистващия личен състав на летище София, научи „ Телеграф “.

Очаква се през 2023 година огромна част от заетите сега в хигиенизацията на двата терминала на столичната аерогара да бъдат освободени. Причината е безразсъдно раздут щат.

Почистването е една от многото действия на летището, известна още от времената на соца като удобно работно място с висока по отношение на междинното в бранша заплата, едва натоварване и доста благоприятни условия за отпуска, отмора или болничен. Обществена загадка от десетилетия са историите за връзкарство при назначение на служба в почистването, която с изключение на всичко друго бе и крепко синдикално предпазена в годините, през които страната стопанисваше аеропорта.

Предстоящите чистки на личен състав бяха планувани от синдикатите още преди години и бяха съществена причина за тяхната позиция против даването на летището за стопанисване на частна компания. Именно под техен напън в контракта с концесионера страната съумя да вкара уговорка за отбрана на личния състав от съкращения.

Тази отбрана обаче е времево лимитирана до разнообразни интервали през 2023 година

Почистването на летището от няколко месеца е предоставено на частна компания, интернационален колос в летищното поддържане. Именно от концесионера към този частник бяха трансферирани щатните бройки в почистването, или общо 129 души. Според осведомени броя е безпределно раздута на фона на актуалните стандарти за летищна хигиенизация. Очакванията са, че най-малко половината от тези чиновници ще би трябвало да потърсят работа на друго място. Съкращенията са подбудени и от известната към този момент на запад автоматизация в сектора. От новата почистваща компания към този момент показаха визията си за поддържането на терминалите в ослепителен тип посредством нововъведен почистващ робот.

Както „ Телеграф “ към този момент писа, съкращения се чакат и в администрацията. В момента на летището отвън почистването работят 1500 души. Според специалисти това е извънредно раздута численост на фона на пътникопотока на столичния аеропорт – 7 млн. души годишно. Пред изданието ни западни мениджъри на аерогарата дадоха образец с летището в Мадрид, което с 2000 души личен състав обслужва 10 пъти повече пасажери.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР