Метеоролозите се оказаха прави в предупрежденията, че настоящата седмица е

...
Метеоролозите се оказаха прави в предупрежденията, че настоящата седмица е
Коментари Харесай

“Безопасен пожар” обгази села в Пловдивско

Метеоролозите се оказаха прави в предизвестията, че актуалната седмица е много рискова за пожари. На три места в Южна България през последните два дни лумна огън, което изправи на нокти институции и население. Най-опасна наподобява обстановката край пловдивското село Шишманци, като противопожарните дейности там са съпроводени със смайваща “комуникационна тактика ”.

В непосредственост до Шишманци е ситуирано хранилище за битови боклуци, пламна точно то. Въпреки напъните и като цяло овладяната обстановка, и вчера сметището продължаваше да дими. Пушекът изтормози жителите на близките села и те потърсиха медиите, с цел да се оплачат, че втори ден не могат да дишат. “Това е обгазяване, ненормална обстановка ”, недоволстваха те с кърпи на устите. Местната Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче не регистрира отклоняване от нормите на въздуха (напълно в синхрон с нормалната практика). Освен това шефът на Групово дело “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” Николай Николов, който дойде на място, сътвори повече от необичайно изказване – хем повтори, че въздухът не е рисков за здравето, хем предложи хората да затварят и уплътнят прозорците на домовете. Майките с бебета и болните хора също получиха съвет да не излизат от у дома. Всъщност Регионална инспекция за опазване на околната среда прати станция за замерване в самото Шишманци едвам през вчерашния ден по обед, като обяснението бе, че преди този момент вятърът духал в друга посока. В последна сметка по-предпазливите поданици на селата останаха залостени в къщите си до второ разпореждане поради сякаш безвредния пожар.

Най-вероятната причина за случая е естествено лумнал пламък поради високите температури. От управата на депото обаче позволиха и умишлени дейности.

Драматично е ситуацията и край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. В понеделник там пламнаха към 3000 дка треви, шубраци, дървета. През нощта огънят доближи на 500 м от Родопите. После стихията бе локализирана, а в потушаването се включиха военните. Прокуратурата образува следствие, тъй като се допуска, че човешка немарливост е повода за огъня.

Проблеми имаше и в Димитровград, откакто се възпламени вагон в торовия цех. Пламъците са били наоколо до комбинация с амониева селитра. В последна сметка бе предотвратено съществено произшествие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР