Метеоролозите протестират, защото от БАН не ги разбират. Тази позиция

...
Метеоролозите протестират, защото от БАН не ги разбират. Тази позиция
Коментари Харесай

Вълчев: Метеоролозите протестират, защото са неразбрани

Метеоролозите стачкуват, тъй като от Българска академия на науките не ги схващат. Тази позиция съобщи в ефира на bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му Националният институт по метеорология и хидрология не е характерен образец за теоретичен институт, а чиновниците му негодували против Общото заседание на Българска академия на науките, поради неразбирането на потребностите им.

Вълчев изясни, че аргументите Национален институт по метеорология и хидрология да е под шапката на Българска академия на науките са исторически. " По исторически аргументи този институт е останал в структурата на Българска академия на науките, която сплотява чисто научни институти, които нямат непрестанно заложена задача, а сами си разпореждат научни задания и работят по тях ", подчертава просветителния министър.

Той съобщи, че има поета отговорност бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология да е обособен. С една четвърт е увеличена дотацията на Българска академия на науките, посочи Вълчев. Той обаче добави, че тези пари не са стигнали до метеоролозите. Причината била, че средствата се разпределят на база научни резултати, а метеорологичната работа има най-вече оперативна работа.

Припомняме, метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките излязоха на протестпред постройката на Академията. Причината за недоволството е дефицитът във финансирането на института и незадоволителното средства за действието му. Протестиращите носеха транспаранти с надписи: " Инженер в Национален институт по метеорология и хидрология равно на чистач в Българска академия на науките ", както и " Решение на Общото заседание на Българска академия на науките ощетява Национален институт по метеорология и хидрология ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР