Метеоролозите от НИМХ на БАН вероятно ще прекратят протестите. Това

...
Метеоролозите от НИМХ на БАН вероятно ще прекратят протестите. Това
Коментари Харесай

Метеоролозите от БАН спират протеста

Метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките евентуално ще прекратят митингите. Това стана ясно след извършена среща на просветния министър Красимир Вълчев с управленията на Българска академия на науките и института, заяви БНР.

Вълчев даде обещание, че ще предложи смяна в Закона за Българска академия на науките, с която парите за Академията да бъдат разпределени по действия. Така средствата за института ще бъдат обособени на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Това е и настояването на протестиращите.

" Обещали сме първоначално 160 000 лева за Национален институт по метеорология и хидрология, към този момент сме превели 43 000 лева и ще търсим поетапно решения. Това сподели на брифинг ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, представен от " Фокус ".

" Създалата се обстановка е поради дългогодишното недофинансиране. Отдаваме извънредно значимо значение на тази активност. Това е неповторим институт. За да се реши казусът, то той не е в разпоредбите, активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се извади на обособен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме първоначално 160 000 лева, превели сме 43 000 лева ", съобщи още акад. Ревалски.

По думите му в по-следващи стадии ще търсят също решения.

" Ще търсим средства за прехрана на стъпки и се надяваме да ги осигурим ", добави той.

 Метеоролозите равни на чистачките в Българска академия на науките Обновена
Метеоролозите равни на чистачките в Българска академия на науките

С крясъци " оставка " от Национален институт по метеорология и хидрология стачкуват пред академията

Припомняме, че чиновници на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха през днешния ден пред постройката на Българска академия на науките на митинг.

Причината за недоволството е дефицитът във финансирането на института и незадоволителното средства за действието му.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи: " Инженер в Национален институт по метеорология и хидрология равно на чистач в Българска академия на науките ", както и " Решение на Общото заседание на Българска академия на науките ощетява Национален институт по метеорология и хидрология ".

" Срамота е за нас! " възмути се проф. Христомир Брънзов, шеф на института.

Той предизвести, че неналичието на средства ще докара до прекъсване на прогнозата за времето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР