Метеоролозите от БАН остават в протестна готовностСлужителите в Националния институт

...
Метеоролозите от БАН остават в протестна готовностСлужителите в Националния институт
Коментари Харесай

Метеоролозите от БАН остават в протестна готовност

Метеоролозите от Българска академия на науките остават в протестна подготвеност Служителите в Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките остават в протестна подготвеност. Засега не възнамеряват нови митинги, само че в случай че средствата за прехрана на Института не бъдат обезпечени, няма по какъв начин да продължат работа, съобщи Орлин Георгиев от Национален институт по метеорология и хидрология след среща на протестния щаб с министъра на образованието Красимир Вълчев. 

Необходимото финансиране ще се търси поетапно, а с цел да се реши казусът трайно, средствата за реализиране на активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да бъдат извадени на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Сутринта чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология излязоха на митинг с искане до 9 юли да бъдат обезпечени 1 145 000 лева, в противоположен случай парите свършват и ще се наложи да стартират да изключват едно по едно звената си.
 


С плакати с текст: „ Държавата дава, Българска академия на науките не дава “, „ Климатът се трансформира, Оценка за съвместимост на Българска академия на науките – не “ и под звуците на песента „ Моя страна, моя България “ чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология излязоха на митинг. Сред тях беше Камелия Димитрова, зам.-директор на филиала в Кюстендил. Изпълнява и длъжността „ Ръководител бранш “. Заради неналичието на фрагменти тя и сътрудниците ѝ заемат повече от една служба. " 80 на 100 от хората, които работят във филиала в Кюстендил, са на минимална заплата, а останалите са на близка до минималната . Специалистите с висше обучение при нас са на 550 лв. ", сподели Димитрова.
 митинг Национален институт по метеорология и хидрология Българска академия на науките БГНЕС
Техниката, с която се работи, е на повече от 20 години, а без нея не могат да се вършат измервания, споделя Ваня Симеонова, отговорник на хидрометеорологичната станция в Монтана. Тя добавя, че за нужните им измервания даже си служат с пластмасови шишета, което намира за " непростимо " в днешно време. -->

Служителите в Национален институт по метеорология и хидрология са с най-ниски хонорари в Българска академия на науките, само че даже и тях е имало риск да не получат. Този проблем към този момент е решен и парите за са обезпечени, изясни шефът на Института проф. Христомир Брънзов. " Това неизбежно докара жестоко казано до прекачване на парите от единия джоб в другия, тъй че се появи казуса с издръжката на активността на института. Сега, доколкото разбрах, министърът ще обезпечи най-малко за още месец дейностите, които не са финансирани ", сподели Брънзов.

Парите за издръжката на института до края на годината няма по какъв начин да бъдат обезпечени едновременно, по тази причина ще се търсят и обезпечават на траншове, стана ясно на срещата на протестиращите, ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и министъра на образованието Красимир Вълчев. От бюджета на Българска академия на науките ще бъдат отделени 160 хиляди лева като 43 хиляди към този момент са преведени. Изключването на обособените звена към този момент се отсрочва, уточни шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф Христомир Брънзов.
 митинг Национален институт по метеорология и хидрология Българска академия на науките БГНЕС

Мнението на участващите в срещата, е, че средствата за реализиране на активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да бъдат извадени на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките, с цел да не се стига до вътрешно преразпределение. " Необходима е и смяна в Закона за Българска академия на науките, с цел да утвърждаваме тази дотация по действия. Ще предложим дружно със закона за държавния бюджет такава смяна ", сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Засега нови ефикасни митинги на чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология не се чакат, само че те остават в протестна подготвеност, съобщи Орлин Георгиев от Национален институт по метеорология и хидрология. Оставаме в някакъв тип подготвеност и до момента в който не бъдат обезпечени съответните разноски, няма по какъв начин и да продължим работа колкото и да желаеме, изясни той. Информацията за протестната подготвеност ще остане на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да припомня, че проблемите на хората в института не са решени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР