Метеоролозите от Българската академия на науките излизат днес на протест.

...
Метеоролозите от Българската академия на науките излизат днес на протест.
Коментари Харесай

Без прогнози за времето след 9 юли: метеоролозите в БАН излизат на протест

Метеоролозите от Българската академия на науките излизат през днешния ден на митинг.

Причината: липса на средства за битие.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология ще се съберат пред централата на постройката на Българска академия на науките в 9.30 ч. Планира се митингът им да продължи час.

Ако настояванията им не бъдат изпълнени, след 9 юли няма да има метеорологични прогнози, се споделя в изказване на Национален институт по метеорология и хидрология, чийто митинг до момента не беше чут.

Ето пълния текст на изказването им:

Уважаеми сънародници, медии, държавни и общински структури, организации и компании, 128 години Националният институт по метеорология и хидрология работи за Вас, в този момент се нуждаем от Вашата поддръжка.

След два месеца от началото на нашия спокоен и учтив митинг липсва решение на казуса. Вместо това бяха подхванати опити за операции и дискредитиране. Времето ни изтича! Затова на 21.06.2018 година от 9.00 ч. до 10.30 ч. пред централната постройка на Българска академия на науките, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), организираме сигнален митинг - протест:

Срещу целенасочения опит на управителните органи на Българска академия на науките да унищожават активността на Национален институт по метеорология и хидрология като Национална хидрометеорологична работа на Р. България, като ни оставят без нужните минимални средства за осъществяване на отговорностите ни.

Искания:

1. Зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от създадените и наложени от него критерии за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година и да се отдръпна от управлението на Българска академия на науките ;

2. Ръководните органи на Българска академия на науките да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на Българска академия на науките от страната средства за 2018 година В период до 02.07.2018 година да дават на Национален институт по метеорология и хидрология недостигащите 1 145 000 лева за обезпечаване на активността му като Национална хидрометеорологична работа на Република България през 2018 година от наличните средства в партида „ Развитие “ на Българска академия на науките.

Молба:

Обръщаме се към Народното събрание на Република България с молба незабавно да направи нужните промени в Закона на Българска академия на науките, с цел да е невероятно в бъдеще средствата от държавния бюджет предопределени за Национален институт по метеорология и хидрология да се преразпределят от управителни органи на Българска академия на науките . Не желаем повече да бъдем употребявани като „ рекетьор “ против българското държавно управление.

Заявяваме:

Ако до 09.07.2018 година не бъдат изпълнени настояванията ни, Национален институт по метеорология и хидрология ще прекрати осъществяването на националните си и интернационалните отговорности като Национална хидрометеорологична работа на Република България заради привършване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме единствено активността си обвързвана с научни проучвания. Време е всеки да понесе отговорност за решенията си!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР