Метеоролозите искат развод с БАН, но академията не дава. Надявам

...
Метеоролозите искат развод с БАН, но академията не дава. Надявам
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Не можем без НИМХ и трябва да го запазим

Метеоролозите желаят бракоразвод с Българска академия на науките, само че академията не дава. Надявам се, че няма да има спиране на хидрометеорологичното лъчение. Ние имаме национална метеорологична работа от близо 130 година Проблемите може би са от дълго време, от десетилетие има настройка за излизането й от Българска академия на науките. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

Национален институт по метеорология и хидрология в половината от тези 130 година е бил отвън научния институт. Той има интернационалните задължения, работи по 3 закона. Ние не можем без него и би трябвало да го запазим, сподели министърът. По думите му непосредственият проблем е разпределянето на средствата към него, само че дълготрайният проблем е отношението към тях и способността на груповия орган – Общото заседание, да бъде задоволително виновен.

Вчера министър председателят Бойко Борисов помоли Българска академия на науките да се разбере с Института по метеорология и хидрология. Те би трябвало да могат да се схванат, сподели Вълчев.

7 бранша, министерства употребяват данните от Национален институт по метеорология и хидрология. Ние сме подготвени да дадем вид за нормативно извеждане на активността – това ще значи той да бъде независима организация, добави той.

Средствата, които гласувахме – към 65 млн. лв. нарастване за тази година, към 50% ще отидат в структурите на Българска академия на науките. За идната година отново ще имаме това нарастване, ще има опция да подкрепим научните проучвания, изясни министър Вълчев.Той разяснява и средствата в просветителната система. Ще има ново нарастване на заплатите на учителите, което ще е към 20%. Вече договорихме и нарастването на минималните работи заплати за съответните училищен длъжности. 330 млн. лв. са отделени за това нарастване. Минималната заплата, която в този момент за младши преподавател е 760 лв., ще се усили на 920 година А междинната брутна заплата в системата, от която ще се приспадат налози, е към 1080 лв.. След нарастването ще стане към 1300 лв. брутната заплата, чистата ще е към 1000-1100 лв., даде образец Красимир Вълчев.

Той удостовери, че учителските заплати ще се вдигнат двойно до края на мандата на ГЕРБ. Брутната ще е към 1700 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР