Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд.

...
Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд.
Коментари Харесай

Аделаида - градът, в който не е валял дъжд от пет години

Метеорологичните прогнози още веднъж се трансформираха и няма да има дъжд. Тогава Стив Ботма покорно взема решение да изпрати още 200 овце в кланицата. В кошарата, брулена от горещи ветрове, неговите служащи към този момент сортират добитъка, който ще бъде погубен, под замъгления от сълзи взор на фермера.

" Това е злополука. За 30 години в занаята в никакъв случай не ми се е случвало сходно нещо ", твърди петдесетгодишният мъж, облечен с бежова риза, панталон в цвят каки и шапка в подобаващ цвят - униформата на южноафриканските фермери.

" Такава суша е, това е извънредно ", добавя той, обгръщайки с взор сухата земя. " Обикновено през този интервал всичко тук е зелено. Но в този момент даже боровете изсъхват ", споделя Ботма.

В провинция Източен Кап, в югоизточната част на Република Южна Африка, хората не могат да си спомнят по кое време е валяло за последно. Преди най-малко пет или шест години.

Цяла Южна Африка, където температурите се покачват два пъти по-бързо от останалата част на света, претърпява най-тежката си суша от 35 години, съгласно данни на Организация на обединените нации.

През 2018 година вторият южноафрикански град Кейптаун едвам се размина с " деня нула ", в който чешмите щяха да пресъхнат. Драстичните ограничавания на потреблението на вода и дъждът най-после предотвратиха тази злополука.

Тази година още веднъж обстановката е ужасна в пет от деветте провинции на страната, признава президентът Сирил Рамапоса. А последствията са трагични за земеделците, учениците и търговците.

" Започнахме да колим нашето стадо, с цел да гледаме единствено овце, които служат за разплод ", споделя фермерът Ботма. Той към този момент се е разделил с две трети от 5000-те си овце, даже и с тези на едвам 1 година. " Обикновено ги отглеждам, до момента в който навършат 5 или 6 години ", добавя земеделецът. " Всеки в този момент продава животните си и пазарът е пренаситен ", споделя той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР