Метеоритът Ел Али, открит в Сомалия, съдържа най-малко два минерала,

...
Метеоритът Ел Али, открит в Сомалия, съдържа най-малко два минерала,
Коментари Харесай

Откриха в 15-тонен метеорит два невиждани досега минерала

Метеоритът Ел Али, открит в Сомалия, съдържа минимум два минерала, незнайни до момента на земните учени. Сега те дискутират дали те са изкуствени или са произведение на галактическите простори. Тъй като тези открития са направени благодарение на една единствена проба от 70 грама, е изцяло допустимо да сме надраскали едвам повърхността на това, което галактическият откъслек може да предложи, написа уеб сайтът iflscience.com
„ Винаги, когато откриете нов минерал, това значи, че действителните геоложки условия, химията на скалата, са били разнообразни от това, което е било намерено преди " - разяснява професор Крис Хърд от Университета на Алберта. Хърд рапортува откритията си на симпозиума за галактически проучвания на университета този месец. 
Наличието на вода и О2 на Земята основава повече способи, по които детайлите могат да се съчетаят, с цел да основат минерали. Това е повода образуванията на Земята да са по-многобройни, в сравнение с галактическите, настояват геолозите. Въпреки това метеоритите не престават да изненадват учените и Ел Али добавя листата с изненадите.
Хърд кръстил новооткритите минерали - елалиит и елкинстантонит - надлежно на името на астероида и на професор Линди Елкинс-Тантън. Освен че е вицепрезидент на Междупланетната самодейност в Държавния университет на Аризона, Елкинс-Тантън е и основен специалист на задачата на Психея за проучване на огромния, богат на метал, метеорит.
Метеоритът Ел Али е стоманен, IAB астероид. На учените са известни над 350 като него, по тази причина и не очаквали изненади при анализите на пробите. Ще мине много време до момента в който стане известно по какъв начин се е образувало „ родителското тяло " на астероида и за какво не сме виждали тези минерали другаде.
Твърди се, че 15-тонният астероид Ел Али е открит през 2020 година, само че това е годината, когато светът разбра за него. Всъщност локалните поданици описват, че е имало всенародни радостния, когато се случило „ приземяването " му много от дълго време. Те нарекли обекта „ Тъмна нощ ", хората от Саар са го възпяли във фолклора си. Бил е уважаван от най-малко пет генерации и употребен за точене на ножове. Метеоритът е формиран от съвсем 90 % желязо и никел и е измежду най-големите, откривани в миналото.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР