Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл

...
Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл
Коментари Харесай

Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Метеорит, който е блъснал Австралия преди 51 години е донесъл на Земята най-старата материя, която в миналото сме намирали, написа Ройтерс.
Във вътрешността на астероида, който паднал край градчето Мърчисън през 1969 година, са открити 40 дребни частици галактически прахуляк, които са на 7 милиарда години.
Те предхождат с доста нашата Слънчева система, за която се допуска, че е почнала да се образува преди 4,6 до 4,9 милиарда години.
Учените вадят информация от астероиди като този, тъй като галактическия прахуляк работи като капсула на времето и дава опция да разберем повече за образуването на галактиката Млечен път, в която се намираме и ние.
Частиците галактически прахуляк в астероида са извънредно дребни - сред 2 и 30 микрометра. Един микрометър е една хилядна от милиметъра, напомня БГНЕС.
Космическият прахуляк се образува от материал, изхвърлен от звездите и носен в пространството от звездния вятър. По време на образуването на Слънчевата система подобен галактически прахуляк е бил включен в материята на планетите и звездата ни, само че е останал неизменен единствено в астероиди и комети.
Учените имат способ за датиране на частиците галактически прахуляк. Докато се носят из космоса те са бомбардирани от високоенергийни частици, наречени галактически лъчи. Те разрушават атомите в галактическия прахуляк в частици на химически детайли като въглерод и хелий.
Тези детайли се натрупват в хода на времето с непрекъсната скорост. Колкото по-дълго е излагането на галактическите лъчи, толкоз по-големи са натрупванията. Преброяването на детайлите в профилирани лаборатории, разрешава определянето на възрастта на галактическия прахуляк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР