Метеорът представлява явление, което се наблюдава, когато метеорит /твърдо тяло,

...
Метеорът представлява явление, което се наблюдава, когато метеорит /твърдо тяло,
Коментари Харесай

Суеверията с метеори на американските индианци

Метеорът съставлява събитие, което се следи, когато астероид /твърдо тяло, имащи извънземен произход/, навлиза в земната атмосфера. Появата на сходни явления не остава незабелязана от земляните и още хората в Древността пробват по собствен метод да си обяснят непознатите за тях събития, свързвайки ги с религията.

В някои култури да вземем за пример приемали частите, които намират по повърхността на планетата, като дарове от ангелите. Други обаче гледат на тях като доказателство за яростта на разгневилите се богове.

В интервала към седемнадесети век като че ли концепцията за тяхната поява леко се трансформира. Започват да се появяват догадки, че те са изпаднали от небето след гръмотевични стихии.

Учените обаче остават скептични към тези теории и гледат със състрадание на тезата, че такива обекти могат да дойдат от облаците или някъде от небето.

Сред хората, имащи теории за метеорите, са и американските индианци. Племе, обитаващо земите на днешния щат Монтана, вярвало, че с появяването на метеор общността ще бъде наранена от болест или вождът ще пострада.

Племе, населяващо земите на Калифорния, също приема като неприятна прокоба появяването на метеор. Според друго племе пък метеорът в действителност е духът на техен умрял шаман.

Сред тях е и племето Уинту от Северна Калифорния. Неговите членове вярвали, че метеорите са духовете на шаманите, които сега се насочат към задгробния си живот.

Друго калифорнийско племе също имало сходна идея за явлението. Хората от него били уверени, че метеорите в действителност са умряли хора, които са се насочили към отвъдното. Общността Луисеньо имала друго свое лично мнение. Нейните членове вярвали, че това са чисто и просто звезди, които ненадейно са се преместили.

Според племето Източно Помо, обитаващо Калифорния, метеорите са огън, падащ от небесата.

Едно от най-разпространените вярвания за метеорите е много любопитно и ненадейно за нас. Според схващането на някои нации тези формирания в действителност са изпражненията на звездите. Подобно поверие били необятно публикувано измежду някои ескимоси.

Много от тези вярвания обаче от време на време са преписвани на комети и други небесни тела. Ето за какво за учените нерядко е мъчно да узнаят, дали небесните герои, присъстващи в разказите на тези племена, в действителност са метеори.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР