Метеорът, чието падане привлече вниманието на много жители на Детройт,

...
Метеорът, чието падане привлече вниманието на много жители на Детройт,
Коментари Харесай

Мощността на взрива на метеора над Мичиган е достигнала 100 тона тротилов еквивалент

Метеорът, чието рухване притегли вниманието на доста поданици на Детройт, щата Мичиган, през нощта във вторник против сряда, се разпадна на части след навлизането си в плътните пластове на земната атмосфера, съобщи ТАСС.

Последвалият гърмеж доближи мощ 100 тона тротилов еквивалент, оповести Центърът за галактически полети на НАСА в Хънтсвил, Алабама.

Специалистите разясниха, че траекторията на рухване на галактическото тяло е избрана въз основа на наблюдения на очевидци.

"Аналитиците ни стигнаха до същите изводи “, увери американското галактическо ведомство на страницата си във Фейсбук. “Изчислихме, че метеорът се е движел с релативно дребна скорост - към 45 000 км/ч. Този факт и яркостта на явлението, която навежда на мисълта, че галактическото тяло е с диаметър минимум 0,91 метра, демонстрират, че то е проникнало надълбоко в атмосферата, преди да се разпадне на части ".

Както посочи научният помощник от НАСА Бил Кук, последвалият гърмеж с мощ 100 тона тротилов еквивалент провокирал ударна вълна и гръм, който изплашил доста поданици в югоизточната част на Мичиган.

"Обикновено огнени кълба падат на земята под формата на астероиди, когато ударната вълна доближи повърхността ", означи Кук. Той напомни, че метеоритите са с прекомерно дребни размери, с цел да убият човек, само че могат да причинят вреди на коли и покриви на къщи.

Специалистите коригираха Геоложката работа на Съединени американски щати, която в началото заяви, че астероид, паднал на 8 км от селището Ню Хейвън, ситуирано североизточно от Детройт, е провокирал земетресение с магнитуд 2.0.

"Макар на явлението да бе приписан магнитуд 2.0, въпросната канара се употребява за премерване силата на трусове и не е подобаваща за наблюдения на метеори ", сподели геофизикът Уилям Йек от Националния център за обявяване на трусове към Геоложката работа в Колорадо пред в. "Дейли мейл ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР