Метановите автомобили са много популярни в някои европейски държави –

...
Метановите автомобили са много популярни в някои европейски държави –
Коментари Харесай

Урок по математика с Opel Astra CNG

Метановите коли са доста известни в някои европейски страни – като Италия, да вземем за пример. У нас сме привикнали да ги виждаме най-често като таксита, както и в ролята ва лекотоварни коли (баничарки), обслужващи комерсиалната мрежа. Предимството им е ясно – цената на метана е по-ниска от тази на бензина и дизела и това ги прави доста подобаващи за хората, които навъртат повече километри на пътя.

Извън града ситуацията е малко по-сложно, тъй като мрежата от станции за зареждане е съсредоточена в огромните обитаеми места. Ако тръгнеш за Бургас – най-масовата дестинация през летните месеци, да вземем за пример, ситуацията не е изключително розово, тъй като метанът ще свърши някъде към отбивката за Ямбол и ще се наложи да напуснеш автомагистралата, с цел да заредиш. Е, имаш и алтернатива да подължиш на бензин, само че тогава пътят се оскъпява.
Ние въпреки всичко взехме решение да проверим по какъв начин се пътува на метан точно по този маршрут, като избрахме една от последните версии на най-хубавия автомобил в Европа за 2016 година – Opel Astra CNG. Тя се предлага в България, като е налична и в двата си разновидността – хечбек с 5 порти и комби (Sports Tourer). Цената на първата версия започва от 40 420 лева, а просторното комби от 41 795 лева освен това в равнище на съоръжение Enjoy.

Двигателят на метановия вид е 1.4-литров с турбо и мощ 110 к.с., като е конструиран на основата на напълно алуминиевия бензинов задвижващ елемент, поставян на общоприетата Astra, както и на кросоувъра Mokka X. Четирицилиндровият мотор е усъвършенстван за работа с природен газ, биогаз и всяка примес от двата, като при изчерване на 19-килограмовите бутилки минава автоматизирано на бензин. Там резервоарът е с размер 13,7 литра, което е задоволително да не ви остави на пътя. В случая, можете да стигнете до Бургас и там още веднъж да заредите с метан.
Чисто математически видяно за пробег от към 1000 км – 360 до Бургас, още 250-300 по морето и назад до София, се нуждаете от 3 зареждания. Всяко от тях излиза към 20 лева, което прави 60 лева В същото време с бензинова Astra, която ще е малко по-евтина, при 1000 км пробег мъчно можете да постигнете разход от 5 л/100 км, изключително при придвижване по автомагистрала. Което ознаачава, че ще се нуждаете от 50-60 литра гориво, струващо към 120-140 лева При дизеловия вид сумата ще е към 100 лева, което отново е повече от метана. Освен това има и разлика във нездравословните излъчвания СО2, които при метановия автомобил са по-ниски спрямо бензиновите.

Всичко това звучи добре, още повече, че Astra CNG се предлага с най-модерни системи за сигурност и асистенти на лидера. Сред тях са а адаптивната матрична система IntelliLux LED на предните светлини без заплаха от заслепяване, което дава опция на Astra да се движи в извънградска среда с непрекъснато включени дълги светлини.
Налице са и други системи за подкрепяне на водача – от функционалността за различаване на пътните знаци и асистента за поддържане на лентата на придвижване до предизвестието за конфликт с движещ се начело автомобил и с автоматизирано спешно прекъсване. В допълнение, водачите на Astra CNG Sports Tourer могат да отворят багажника единствено с едно леко придвижване с крайник под задната ризница.

Има и система за лична връзка и мобилни услуги Opel OnStar и инфоразвлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto. Те оферират освен добра съгласуваност, само че и могат да извадят в навигацията бензиностанциите, на които има колонки за метан, а това не е за занемаряване.
В същото време Astra CNG, като всеки автомобил на метан, си има и дефекти. Тежките бутилки в багажника се усещат по време на пътешестване и надлежно колата има по-твърди настройки на окачването, които могат да бъдат много неприятнr по неприятен път. От спомагателния товар страда ускорението, което евентуално ще изнерви някои от водачите. Максималната скорост също е по-ниска - 200 км/ч (не че са малко, още повече за фамилно комби), само че има и такива водачи, които си мислят, че това е незадоволително.
Ако прибавим и не изключително добре развитата мрежа от метанови станции по автомагистралите, се вижда, че не всичко при Astra CNG е цифри и числа. Да не приказваме, че има водачи, съгласно които колата на газ – без значение дали е метан или пропан-бутан, си е бомба със закъснител и те за нищо на света не биха седнали в нея.

От друга страна обаче разполагате с задоволително пространство, изключително в комби-версията, която има и огромен багажник (бутилките са под неговия под). Имате и някаква сигурност в системите и елементи, тъй като въпреки всичко те са поставяни фабрично, а не в задния двор на някой самообразован занаятчия. Е, няма да можете да се състезавате с тази кола, само че пък в последна сметка ще похарчите 2 пъти по-малко пари за гориво при дълго пътешестване. А това напълно не е за занемаряване...

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР