Металургичната компания Ilva е под държавно наблюдение от три години

...
Металургичната компания Ilva е под държавно наблюдение от три години
Коментари Харесай

Италия може да спре придобиването на металургичния производител Ilva от ArcelorMittal

Металургичната компания Ilva е под държавно наблюдаване от три години поради съществено замърсяване на природата, а при започване на този месец ArcelorMittal трябваше да поеме ръководството й. Популисткото придвижване " 5 звезди " обаче желае ново изследване на договорката

Още по тематиката
Европейската металургия се консолидира

Tata Steel и ThyssenKrupp сплотиха бизнеса си на Стария континент след две години договаряния
15 юли 2018
Европейските металургични компании се възвръщат

След години криза секторът още веднъж бележи растеж
10 яну 2018
ArcelorMittal усилва приходите и облагата

Бинес условия в металургията се усъвършенстват, компанията чака още по-добри резултати следващата година
16 ное 2017
Thyssenkrupp и Tata Steel сплотяват европейския си бизнес

Новата компания ще бъде втора по величина в металургичния бранш след ArcelorMittal
20 сеп 2017 Италианското държавно управление ще преразгледа договорката за придобиване на Ilva от ArcelorMittal и в случай че се открият нередности, може даже да я спре. Това разгласи министърът на индустрията и водач на популисткото придвижване " 5 звезди " Луиджи ди Майо, представен от Reuters.

Международният колос, който държи 38% от европейския пазар за стомана, съобщи предходната година желанието си да купи металургичната компания Ilva за 1.8 милиарда евро. ArcelorMittal трябваше да поеме ръководството от 1 юли 2018 година Новото държавно управление обаче забави приключването на договорката и изиска италианският антикорупционен орган да преразгледа още веднъж придобиването, в съгласие от предходното държавно управление.

" Задължени сме да верифицираме обстоятелствата по отношение на зародили значими, сериозни съображения ", се споделя в изказването на министъра. В известието се прибавя и опцията договорката да се приключи след привършване на преразглеждането, което ще трае към 30 дни.

Ди Майо разгласи още, че ще се срещне с управлението на ArcelorMittal, с цел да обсъдят разновидностите за смяна на офертата. Но от компанията не удостоверяват сходна среща.

Придобиването

Преди година двете компании се съгласиха за цената на договорката – 1.8 милиарда евро, като ArcellorMittal са ангажира да влага в допълнение 1.2 милиарда евро. Условията включваха още и 1.1 милиарда евро инвестиции за справяне със замърсяването в основния цех на Ilva в Таранто. Там обаче се подготвяха и съкращения на над 3 хиляди работни места – от близо 11 хиляди

По-рано във вторник от ArcellorMittal оповестиха, че ще подобрят изискванията на договорката. Макар да не се показват елементи, неизвестен източник на Reuters, осведомен със обстановката, изяснява, че най-вероятно новите условия ще включват полагане на повече старания за възстановяване на екологичната обстановка в Таранто. Италианската компания е под държавно наблюдаване от 2015 година, откакто тя беше задължена да почисти или затвори завода си града поради огромни равнища на замърсяване на природата.

Но някогашният промишлен министър Карло Календа отхвърля всевъзможни подмятания утвърдената през 2017 година договорка за придобиване да е проблематична, като дава за образец отчетите от наетите от страната инспектори, които са одобрили целия развой.

Сагата Ilva

Движението на Ди Майо " 5 звезди " прекарва години в акция за затварянето на италианската металургична компания по екологични съображения. Коалиционният им сътрудник " Лига " обаче считат, че Ilva би трябвало да продължи работа, откакто локалната власт в Таранто предизвести за загуба на хиляди работни места. В Таранто са пресметнали още, че компанията губи по 1 млн. евро дневно и в случай че договорката не завърши стремително, Ilva ще е принудена да затвори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР