„Метафорично казано, срещата в Хелзинки между президентите Путин и Тръмп

...
„Метафорично казано, срещата в Хелзинки между президентите Путин и Тръмп
Коментари Харесай

Проф. Христов: Срещата Путин – Тръмп е първа стъпка от тектонично разместване на световния ред

„ Метафорично казано, срещата в Хелзинки сред президентите Путин и Тръмп сподели, че това е единствено първата стъпка – значима и алегорична, от тектоничното разбъркване на международния ред”, уточни в Пловдив проф. Иво Христов, поканен да проучва най-коментираното събитие през последните 24 часа. Той се спря върху опитите да бъде възпрепятствана тази среща, която назова „ трагикомедия в три действия”.

По думите му сагата „ Новичок”, целяща да убеди международната общественост в „ злонамерените попълзновения на злия кагебист Путин и неговата агентура на свещената английска земя”, проработи единствено на първо четене. „ Имаше и второ деяние – Световното състезание по футбол, което от дълго време не е единствено спортно, само че и геополитическо събитие. И неслучайно Путин подари топка на Тръмп, с което метафорично му сподели: „ Топката е в твоето поле!”, разяснява проф. Христов. Преди това той откри символика и в избора на мястото на самата среща на двамата водачи, като акцентира, че в подобен вид мероприятия всяко нещо има специфичен смисъл. „ Мястото не е определено случайно.

По време на Студената война Финландия беше онази неутрална зона, както и Австрия, където се правиха контактите сред представителите на двата противостоящи лагера.”, изясни геополитическият анализатор. Той напомни историческото минало на скандинавската страна като някогашна съветска провинция, известна като Велико княжество Финландия, чийто популярен княз е самият съветски император. Дворецът на финландския президент през днешния ден в действителност е бил замък на съветския император. Фигуративно казано, Путин одобри Тръмп на своя историческа, културна, ментална територия, единствено на 300 км. от родния си Санкт Петербург, стана ясно от думите на проф. Христов. Според него от екипа на Тръмп са калкулира всички офанзиви, които последваха срещата му с съветския президент, а това значи, че стопанинът на Белия дом се усеща по-уверен в личната си власт. „ Зад Тръмп стоят сили, които са не по-малко мощни от неолибералния фронт, който се пробва да торпилира всяко негово действие”, изясни социологът.

Това са остарели бизнеси и промишлености, които желаят Америка да бъде велика, а Доналд Тръмп завоюва с обещанието „ America First”. Проф. Христов напомни предизборните поръчки на американския президент да спре деиндустриализацията на Съединени американски щати и да преразгледа всички интернационалните правни актове и организации, в които Съединени американски щати вземат участие и от които губят. Според екипа на Тръмп такива са СТО, НАТО, Трансатлантическото и Тихоокеанското съглашения. „ Империята се разпада в оня миг, когато разноските от експанзията станат повече от изгодите от поддържането й. Съединени американски щати доста от дълго време са на това равнище.”, уточни Иво Христов, обобщавайки повода, Тръмп да съобщи, че Америка ще премине към двустранно съдействие и двустранни контакти. „ Предишната администрация в Белия дом „ проспа” възхода на Китай и в един миг Поднебесната империя се оказа втора стопанска система, която паразитира, както Тръмп се показва, върху американския научно-технически напредък.”, сподели проф. Христов. Предполага се, че до 2025-2030 година Китай ще излезе на „ оперативния простор” и няма да може да бъде спрян. „ Това от своя страна предопределя напълно друга външна политика, която от екипа на Тръмп са почнали да осъществят. Тя е доста елементарна и е от времето на Рузвелт. „ Преждевременната” му кончина не даде опция да бъде разгърната в следвоенното съдействие сред Русия и Съединени американски щати за сметка и върху „ костите” на Британската империя.

Буш старши също настояваше за съдействие и колаборация с руснаците. Сега е третият опит и самият Тръмп сподели, че няма никаква причина в това Русия и Съединени американски щати да бъдат врагове.”, изясни проф. Христов и потърси по-дълбоката, скритата причина да се желае съдействие с Руската федерация. Зад обективните условия, че няма непреодолими разлики сред двете нуклеарни страни и че би трябвало да се зачитат законните ползи на Русия, в това число и геостратегически такива, анализаторът съзря „ втори план” – ще се направи опит Русия да бъде вербувана от Съединени американски щати при един предстоящ конфликт с Китай, който не може да бъде спрян без нея.

„ В момента Русия се намира в неповторимото състояние да бъде балансьор сред Китай, с който е в стратегически съюз, и Съединени американски щати, които се пробват да разрушат този съюз, предлагайки „ захарчета” - Украйна, Сирия, Прибалтика, нуклеарно разоръжаване.”, уточни проф. Христов. Той посочи, че същата позицията Русия има и в Близкия Изток сред Израел и Иран.

Затова през последния месец Нетаняху два пъти беше в Москва, а резултатите от неговите совалки са такива, че сирийската войска излезе на йорданската граница, стигна до Голанските възвишения и сега ликвидира „ бандата”, известна като „ бойци против Асад”. Според проф. Христов ставащото демонстрира, че не постоянно най-мощната икономическа мощ е най-ефикасната. „ Русия на Путин е с една десета от силата на Съюз на съветските социалистически републики, само че водейки надалеч по-умна политика и балансирайки върху несъгласията на международните политически врагове, се върна като основен и незаобиколим състезател на международната сцена. Путин, метафорично казано, “държи златната акция на международното казино”, счита геополитическият анализатор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР